Sernik z jagodami i czekoladą
Zesmakuj ze mną kremowego, delikatnego, rozpływającego się w ustach sernika z jagodami i czekoladą.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na spód:
- 180 g kruchych ciastek lub herbatników
- 100 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera mielonego z pudełka,
- 4 jajka
- 250 gramów cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki 30/36%
- 200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- skórka z 1 cytryny
- 150 g jagód lub borówek
Masa na serniku:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 30%
Dodatki:
- Borówki
- Maliny
- Czerwona porzeczka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód sernika dokładnie zblenduj. Zblendowane składniki przełóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszka o średnicy 24cm. Włącz piekarnik do 180 stopni. Piecz spód przez 5/7 minut.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na upieczony, ciepły spód. Zagotuj w czajniku wodę. Wlej gorącą wodę w blaszkę i wstaw ją na spód piekarnika. Blaszkę z masą serową włóż na środkową wysokość piekarnika. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 120 stopni. Piecz sernik przez 75minut. Grzanie góra dół bez termoobiegu.
Po upływie 75 minut wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez około pół godziny. Gdy sernik ostygnie do rondelka dodaj gorzką czekoladę oraz śmietankę. Rondelek z czekoladą wstaw na mały ogień. Całość mieszaj i czekaj aż czekoladowa polewa zgęstnieje.
Na upieczony sernik wyłóż polewę/sos z czekolady, a następnie udekoruj sernik ulubionymi owocami.
I gotowe!