Sernik z rosą

20.04.2023
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki na spód

  • 🍰250 g mąki pszennej 
  • 🍰1/3 szklanki cukru pudru 
  • 🍰2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 🍰 1 jajko
  • 🍰2 żółtka jaj
  • 🍰80 g masła

Składniki na masę twarogową

  • 🍰1 kg twarogu z wiaderka 
  • 🍰5 żółtek jaj
  • 🍰3/4 szklanki drobnego cukru
  • 🍰3 budynie bez cukru 
  • 🍰2 szklanki mleka
  • 🍰1/2 szklanki oleju

Składniki na bezę

  • 🍰7 białek jaj 
  • 🍰300 g drobnego cukru
Przygotowanie:

Przygotuj spód. Do miski dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, jajka i masło. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć. Gotowe ciasto schowaj w woreczek i odstaw na 15 minut do lodówki. Po 15 minutach wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz spód do zarumienienia (około 15 minut w 180 stopniach). Przygotuj masę serową. Do miski dodaj twaróg, cukier, budynie, żółtka, mleko oraz olej. Całość wymieszaj. Masę serową wylej na upieczony spód. Całość piecz przez 1h w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni. Gdy upłynie 50 minut od wstawienia ciasta do piekarnika zacznij ubijać białka. Białka ubij na sztywno, dodawaj stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści (łatwo sprawdzisz to palcami- rozpuszczonego cukru nie czuć pod palcami) wyłóż ubite białka na upieczony sernik. Całość piecz ponownie przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni. Po upływie 15 minut wyjmij ciasto z piekarnika. Ostudź je.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Curry z soczewicą, warzywami i paneerem

Składniki: (na 3–4 porcje): 200 g sera paneer (można zastąpić tofu) 3/4 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy…

Pieczone ziemniaki z mozzarellą

Składniki: 🥔1 kg ziemniaków 🥔2 łyżeczki czerwonej papryki 🥔2 łyżki przyprawy do ziemniaków  🥔5 łyżek oleju z ziołami…

Przepis na małosolne ogórki z cebulą, koperkiem i czosnkiem

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule 1 pęczek świeżego koperku 4–5…