Sernik z wilgotnym fasolowym brownie i powidłami śliwkowymi
Połączenie wilgotnego brownie, sernika i powideł śliwkowych i karmelowo-kawowej pianki to wyśmienite połączenie. Ciasto bardzo efektowne, a bardzo proste w przygotowaniu, które swoim smakiem wprowadzi Cię w słodkie szaleństwo. Przygotujesz je brudząc dosłownie trzy miski.

Składniki na dużą blachę:
Brownie:
- 3 banany
- 2 puszki opłukanej czerwonej fasoli
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całość razem miksuj, a następnie piecz 30 minut w 180 stopniach.
Sernik:
- 1 kg sera mielonego z pudełka,
- 4 jajka
- 240 gramów cukru/ zdrowsza wersja u mnie ksylitol fiński
- 3 budynie waniliowe
- 200 ml gęstego jogurtu greckiego
- 200 ml oleju rzepakowego
- 400 ml mleka krowiego/ roślinnego
Całość razem miksuj, następnie wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 55minut w 180° grzanie góra- dół.
Pianka karmelowo-kawowa:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- śnieżka
- 4lyzki ksylitolu/ 3 łyżki cukru pudru
- kawa karmelowa
- 1 tabliczka czekolady karmelowej
Śmietankę ubij. Następnie dodaj mascarpone, cukier puder, pokruszoną czekoladę oraz kawę. Na koniec dodaj śnieżkę.
Dodatki:
- konfitura śliwkowa
Przygotowanie:
Gdy ciasta się upieką. Ostudź je. Gdy wystygną krój je na dwie części- tak jak biszkopt.
Na dno blaszki kładziemy brownie, następnie warstwa konfitury śliwkowej, następnie sernik, pianka karmelowa, brownie, konfitura i na sam koniec sernik. Całość polej domową gorzką czekoladą, dekoruj karmelizowanymi śliwkami oraz miętą.
I gotowe
Smacznego!