Serowe placuszki (a’la racuchy) o smaku szarlotki🥞
Zesmakuj ze mną pysznych placuszków z sera białego z dodatkiem jabłek, cynamonu i borówek. Placuszki te smakują jak szarlotka. Są bardzo proste w przygotowaniu. W smaku są delikatne i lekkie. Idealne zarówno na śniadanie, ale również jako słodki deser podczas diety.
Przepis poniżej

Składniki:
- ➡️250 g białego sera półtłustego
- ➡️100 g skyru
- ➡️50 ml mleka
- ➡️1 duże jajko
- ➡️100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ➡️1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ➡️szczypta soli
- ➡️1 jabłko
- ➡️Borówki
Przygotowanie:
Do miski lub kielicha blendera dodaj twaróg. Jeśli robisz te placuszki pierwszy raz polecam przygotować e za pomocą widelca. Twaróg rozgnieć za pomocą widelca. Do twarogu dodaj jajko, mąkę, mleko, sól i sodę oczyszczoną. Całość wymieszaj. Tak przygotowaną masę serową odstaw na 15 minut. W tym czasie jabłko pokrój w plastry. Wytnij gniazda nasienne. Rozgrzej patelnię wyłóż łyżkę ciasta. Na ciasto wyłóż plaster jabłka, a w miejsce gniada nasiennego wyłóż borówki. Na jabłko wyłóż drugą łyżkę ciasta. Smaż z obu stron do zarumienia na małym ogniu. Placuszki te możesz przygotować również przy użyciu rantu lub w multigrillu. Placuszki smaż na małym ogniu- zbyt szybkie smażenie sprawi, że placuszki/racuchy w środku nie będą dosmażone. Gotowe placuszki podawaj z prażonymi jabłkami, jogurtem i cynamonem.
I gotowe!