Smażone papierówki z cynamonem i migdałami – przepis na słoiki na zimę

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg papierówek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki lub półplasterki)
  • 300 g cukru (można dostosować do smaku i kwasowości jabłek)
  • 1–2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki wody (na początek duszenia)
  • sok z 1 cytryny (opcjonalnie – by jabłka nie ciemniały)

Przygotowanie:

Papierówki umyj, obierz i pokrój.

Skrop cytryną, by nie ciemniały (jeśli planujesz pracować dłużej).

W dużym garnku z grubym dnem podgrzej wodę.

Dodaj jabłka i smaż na średnim ogniu przez ok. 15–20 minut, mieszając co jakiś czas.

Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj cukier i cynamon. Gotuj jeszcze 10–15 minut.

Pod koniec smażenia dodaj płatki migdałowe i delikatnie wymieszaj.

Gorącą masę przekładaj do wyparzonych słoików, mocno ubijając, by nie było pustych przestrzeni.

Zakręć czystymi, suchymi i wyparzonymi nakrętkami.

Słoiki pasteryzuj 15–20 minut w wodzie (do 3/4 ich wysokości) lub w piekarniku (ok. 130°C, 20 minut).

Zastosowanie:

  • jako nadzienie do naleśników, racuchów, ryżu
  • do owsianki, jogurtu, gofrów
  • na tosty z masłem orzechowym
  • do ciast i kruchych tart

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rozgrzewająca zupa z serkami topionymi. 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 9 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie w magicznym świecie aromatycznych zapachów…

Bób w sosie pomidorowym z fetą

Składniki: (na 2–3 porcje): 500 g bobu (świeży lub mrożony) 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g) lub…

Karmelowe ciasto z bezami i czekoladowym ''musem''

To obłędnie pysznie ciacho na kruchym, delikatnym spodzie z karmelowym kremem mascarpone z dodatkiem kruszonej bezy, a na…