Smażone papierówki z cynamonem i migdałami – przepis na słoiki na zimę

Składniki:
- 2 kg papierówek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki lub półplasterki)
- 300 g cukru (można dostosować do smaku i kwasowości jabłek)
- 1–2 łyżeczki cynamonu
- 100 g płatków migdałowych
- 1/2 szklanki wody (na początek duszenia)
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie – by jabłka nie ciemniały)
Przygotowanie:
Papierówki umyj, obierz i pokrój.
Skrop cytryną, by nie ciemniały (jeśli planujesz pracować dłużej).
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej wodę.
Dodaj jabłka i smaż na średnim ogniu przez ok. 15–20 minut, mieszając co jakiś czas.
Gdy jabłka zaczną się rozpadać, dodaj cukier i cynamon. Gotuj jeszcze 10–15 minut.
Pod koniec smażenia dodaj płatki migdałowe i delikatnie wymieszaj.
Gorącą masę przekładaj do wyparzonych słoików, mocno ubijając, by nie było pustych przestrzeni.
Zakręć czystymi, suchymi i wyparzonymi nakrętkami.
Słoiki pasteryzuj 15–20 minut w wodzie (do 3/4 ich wysokości) lub w piekarniku (ok. 130°C, 20 minut).
Zastosowanie:
- jako nadzienie do naleśników, racuchów, ryżu
- do owsianki, jogurtu, gofrów
- na tosty z masłem orzechowym
- do ciast i kruchych tart
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!