Śmietankowy sernik z dżemem borówkowym na spodzie z płatków kukurydzianych

8.11.2022
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie
 Składniki na spód:
  • 200 g płatków kukurydzianych 
  • 80 g masła 
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera mielonego z pudełka,
  • 4 jajka
  • 230 gramów cukru
  • 3 budynie waniliowe 
  • 200 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 220 ml oleju
  • 400 ml mleka
Masa na serniku: 
  • 250g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru 
Dodatki:
  • Dżem borówkowy- 1 mały słoiczek 
  • 100 g płatków kukurydzianych do posypania wierzchu 
  • 100 g borówek lub innych ulubionych owoców do dekoracji 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód sernika dokładnie zblenduj. Zblendowane składniki przełóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i wlej na spód. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę. Na dno piekarnika włóż drugą blachę zalaną wodą, to spowoduje, że sernik na  100% nie opadnie. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i studź sernik przez około pół godziny. Gdy sernik ostygnie ubij śmietankę, dodaj 2 łyżki cukru pudru, a następnie mascarpone. Na upieczony sernik wyłóż dżem borówkowy. Gotowy krem wyłóż na warstwę dżemu, a następnie udekoruj płatkami kukurydzianymi i borówkami. 

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na dżem z dyni

Składniki: Orientacyjna porcja: 4–5 niewielkich słoiczków (ok. 300 ml każdy) 1 kg miąższu dyni (waga po obraniu i…

Śliwki w syropie do słoików

Składniki: 2 kg dojrzałych, jędrnych śliwek (najlepiej węgierek) 1 litr wody 500 g cukru 2–3 goździki do każdego…

Sałatka z ogórków i papryki do słoików na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w słupki lub plastry) 4–5 czerwonych papryk (pokrojonych w paski) 1 szklanka…