Soczysta pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i żółtym serem
Zesmakuj ze mną propozycji na szybki w przygotowaniu, a zarazem pyszny obiad.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim z pieczarkami i żółtym serem to bomba smakowa.
Zesmakuj ze mną pysznego, domowego obiadu.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 4 porcje:
- 🐥1 pierś z kurczaka
- 🍄1 opakowanie pieczarek
- 🧀4 duże plastry żółtego sera/ 8 małych plastrów sera
- 🥚1 jajko
- 🧅cebula prażona do posypania ciasta
- 8 g masła do smażenia pieczarek
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, osusz, a następnie zetrzyj na tarce. Pieczarki podsmaż na patelni z dodatkiem masła.
Ciasto francuskie podziel na 4 części. Każdy kawałek ciasta francuskiego natnij z jednej strony.
Pierś z kurczaka podziel na 4 części. Na jeden kawałek ciasta francuskiego połóż przekrojoną na pół pierś z kurczaka.
Na pierś z kurczaka wyłóż duszone pieczarki, a także żółty ser.
Zwiń pierś. Do miski dodaj jajko. Za pomocą widelca roztrzep je.
Smaruj tak przygotowanym jajkiem ciasto francuskie. Wierzch posyp prażoną cebulką. C
ebulkę możesz zastąpić sezamem lub makiem.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni- grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Piecz pierś zawiniętą w cieście przez 20/ 25 minut.
Tak przygotowaną pierś podawaj z surówką z kapusty pekińskiej, kapusty czerwonej, rzodkiewki i szczypiorku.
Przepis na taką surówkę znajdziesz po kliknięciu w zdjęcie poniżej.

A do szczęścia brakuje tylko ziemniaków z koperkiem.
I gotowe!