Śródziemnomorska sałatka z ciecierzycą, fetą i warzywami

12.07.2025
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po odsączeniu)
  • 1 ogórek (pokrojony w kostkę)
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie paski lub kostkę)
  • 1/2 żółtej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 8–10 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • ok. 60 g czarnych oliwek (np. Kalamata, przekrojonych na pół)
  • ok. 100 g sera feta (pokruszonego)
  • 1–2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub pietruszki

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz i przepłucz.

Warzywa pokrój według opisu i wrzuć do dużej miski.

Dodaj ciecierzycę, oliwki, pokruszoną fetę i zioła.

W osobnej miseczce wymieszaj składniki sosu.

Polej sałatkę sosem, delikatnie wymieszaj całość.

Odstaw do lodówki na 15–30 minut, by smaki się przegryzły.

Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek lub pity.

Można dodać awokado, gotowaną kaszę kuskus albo grillowanego kurczaka – dla wersji obiadowej.

Wersja wegańska: użyj wegańskiej fety lub pomiń ser.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tartaletki z kremem mango, mini bezami i ciastkami Oreo.

Zesmakuj ze mną obłędnych tartaletek! Jeśli ktoś kocha mango tak samo jak ja będzie zachwycony tym deserem.  Delikatny…

Roladki wołowe z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Składniki: Roladki wołowe: 4 plastry wołowiny (najlepiej z udźca lub zrazówki) 4 ogórki kiszone 1 cebula 4 łyżeczki…

Sałatka brokułowa z jajkiem i fetą

Składniki: Składniki (na 2–3 porcje): 1 średni brokuł 2–3 jajka ugotowane na twardo 100 g sera feta (lub…