Strucle z budyniem i makiem

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Spód:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki
  • 70 g drożdży 
  • 120g masła 
  • 80 g oleju
  • 4 jajka
  • 150g cukru/erytrytolu 
  • 250ml mleka 
Przygotowanie:

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i 10g (2 łyżeczki cukru) całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy by rozczyn podwoił swoją objętość.  W dużej misce/garnku wsypujemy 1 kg mąki, dodajemy wyrośnięty  rozczyn, rozpuszczone masło, olej, jajka i 140g cukru/erytrytolu. Całość zagniatamy przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut. 

Składniki:
Nadzienie:
  • 350 ml mleka
  • 2 budynie
  • małe opakowanie nutelli 

Przygotowanie:

Do lekko zagrzanego mleka dodajemy nutellę, mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy budyń. Całość mieszamy. Masa budyniowa nie może być gęsta. Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu. 

Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części. Rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na Całość wykładamy budyniowe nadzienie. Zwijamy i Następnie przecinamy roladę wzdłuż na dwie części. Przeplatamy tak samo jak chałkę. Wkładamy roladę do keksówki i pieczemy 25/30 minut w 190 stopniach Góra dół z termoobiegiem. 

Składniki:
Lukier:
  • 1 kubek (250 ml cukru pudru) 
  • 3 łyżki wrzątku 

Całość energicznie mieszamy. Polewamy upieczone ciasto. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na klasyczną  bruschettę z pomidorami- wersja śniadaniowa

Składniki: 1 mała bagietka lub ciabatta (ok. 200 g) 3 dojrzałe pomidory (ok. 300 g) 1–2 ząbki czosnku…

Naleśniki z dżemem pomarańczowym

Zesmakuj ze mną pysznych naleśników z dżemem pomarańczowym, skyrem i bananem. Przepis jest banalnie prosty, a niesamowicie smaczny.…

Przepis na mięsny terrine w słoikach z ogórkiem w galarecie

Składniki: (6 słoików po ok. 300 ml) 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka bez kości) 300 g…