Strucle z budyniem i makiem

Składniki:
Spód:
Ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki
- 70 g drożdży
- 120g masła
- 80 g oleju
- 4 jajka
- 150g cukru/erytrytolu
- 250ml mleka
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i 10g (2 łyżeczki cukru) całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy by rozczyn podwoił swoją objętość. W dużej misce/garnku wsypujemy 1 kg mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło, olej, jajka i 140g cukru/erytrytolu. Całość zagniatamy przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia ok. 40 minut.
Składniki:
Nadzienie:
- 350 ml mleka
- 2 budynie
- małe opakowanie nutelli
Przygotowanie:
Do lekko zagrzanego mleka dodajemy nutellę, mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy budyń. Całość mieszamy. Masa budyniowa nie może być gęsta. Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu.
Wyrośnięte ciasto kroimy na dwie części. Rozwałkujemy w kształt prostokąta. Na Całość wykładamy budyniowe nadzienie. Zwijamy i Następnie przecinamy roladę wzdłuż na dwie części. Przeplatamy tak samo jak chałkę. Wkładamy roladę do keksówki i pieczemy 25/30 minut w 190 stopniach Góra dół z termoobiegiem.
Składniki:
Lukier:
- 1 kubek (250 ml cukru pudru)
- 3 łyżki wrzątku
Całość energicznie mieszamy. Polewamy upieczone ciasto.
I gotowe
Smacznego!