Surówka z kapusty do słoików na zimę

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5 kg)
  • 2–3 marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 pęczek koperku (może być też mrożony)
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych (opcjonalnie)
  • Pieprz czarny w ziarnach (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kapustę poszatkuj drobno.

Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Cebulę pokrój w półplasterki.

Koperek posiekaj.
W dużej misce połącz wszystkie warzywa i dokładnie wymieszaj z koperkiem.
W garnku zagotuj wodę z octem, olejem, solą, cukrem, gorczycą i ewentualnie zielem angielskim oraz liściem laurowym. Gotuj kilka minut, aż przyprawy uwolnią aromat.
Gorącą zalewą zalej warzywa w misce. Odstaw na 1–2 godziny, aby się przegryzły i puściły soki.
Przełóż warzywa ciasno do czystych, wyparzonych słoików. Zalej pozostałą zalewą. Zakręć słoiki.
Słoiki pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 10 minut od zagotowania. Wyjmij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Idealna surówka na zimę – do obiadu, kanapek czy grilla.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Mięso w słoiku (konserwa domowa)

Składniki: na 6–7 słoików po 500 ml 2 kg karkówki, łopatki lub szynki (lub mieszanka) 400–500 g boczku…

Sałatka ogórkowo-paprykowa z koperkiem na zimę

Składniki: (ok. 4–5 słoików 500 ml, przygotowanie 30 min + pasteryzacja) 2 kg świeżych ogórków gruntowych 4 duże…

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym i czekoladą

Składniki: Na biszkopt czekoladowy (2 blaty): 4 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 20 g kakao…