Suszone pomidory w oliwie – domowy przysmak

11.07.2025
Czas przygotowania: 200 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych, np. lima lub roma)
  • 1–2 główki czosnku
  • Suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn (po 1 łyżeczce każdego)
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz
  • Oliwa z oliwek extra virgin (lub inny olej roślinny dobrej jakości)
  • Ocet balsamiczny (opcjonalnie – 1–2 łyżki do smaku)

Przygotowanie:

Umyj pomidory i przekrój je na połówki (jeśli są duże – na ćwiartki).

Usuń gniazda nasienne, jeśli mają ich dużo (opcjonalnie).

Ułóż je przecięciem do góry na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W piekarniku: susz pomidory przez 5–8 godzin w temp. 90–100°C, przy lekko uchylonych drzwiczkach (możesz włożyć drewnianą łyżkę w drzwiczki).

W suszarce do warzyw: susz wg instrukcji, zwykle 6–10 h.

Pomidory powinny być elastyczne, nie całkiem suche jak chipsy.

Wyparz słoiki i zakrętki.

Do każdego słoika dodaj plasterki czosnku, zioła, odrobinę pieprzu i szczyptę soli.

Układaj pomidory warstwowo w słoikach.

Każdą warstwę możesz skropić odrobiną octu balsamicznego (opcjonalnie).

Zalej dokładnie oliwą z oliwek, tak aby całkowicie przykryła pomidory.

Słoiki włóż do garnka z gorącą wodą (do ¾ wysokości).

Pasteryzuj ok. 10–15 minut od momentu zagotowania.

Wyjmij, odstaw do góry dnem i przykryj kocem do wystudzenia.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica). Po otwarciu trzymaj w lodówce – zużyj w ciągu 1–2 tygodni.

Świetne do kanapek, makaronu, pizzy, sałatek i dań śródziemnomorskich. Można dodać kapary, papryczkę chili lub suszone oliwki dla urozmaicenia smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z ogórków i papryki na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w grube plastry) 2 czerwone papryki (pokrojone w paski) 2 żółte papryki…

Zdrowsza wersja jagodzianek

1 jagodzianka ma 256 kcal   B 7,3 g T 8g  W 36 g Składniki na ciasto drożdżowe: 550…

Rolada drobiowa z mięsa mielonego i piersi kurczaka

Składniki: (ok. 6–8 porcji) 800 g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 300 g filetów z piersi kurczaka…