Suszone pomidory w oliwie – domowy przysmak

Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej podłużnych, np. lima lub roma)
- 1–2 główki czosnku
- Suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn (po 1 łyżeczce każdego)
- Sól morska
- Świeżo mielony pieprz
- Oliwa z oliwek extra virgin (lub inny olej roślinny dobrej jakości)
- Ocet balsamiczny (opcjonalnie – 1–2 łyżki do smaku)
Przygotowanie:
Umyj pomidory i przekrój je na połówki (jeśli są duże – na ćwiartki).
Usuń gniazda nasienne, jeśli mają ich dużo (opcjonalnie).
Ułóż je przecięciem do góry na kratce lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
W piekarniku: susz pomidory przez 5–8 godzin w temp. 90–100°C, przy lekko uchylonych drzwiczkach (możesz włożyć drewnianą łyżkę w drzwiczki).
W suszarce do warzyw: susz wg instrukcji, zwykle 6–10 h.
Pomidory powinny być elastyczne, nie całkiem suche jak chipsy.
Wyparz słoiki i zakrętki.
Do każdego słoika dodaj plasterki czosnku, zioła, odrobinę pieprzu i szczyptę soli.
Układaj pomidory warstwowo w słoikach.
Każdą warstwę możesz skropić odrobiną octu balsamicznego (opcjonalnie).
Zalej dokładnie oliwą z oliwek, tak aby całkowicie przykryła pomidory.
Słoiki włóż do garnka z gorącą wodą (do ¾ wysokości).
Pasteryzuj ok. 10–15 minut od momentu zagotowania.
Wyjmij, odstaw do góry dnem i przykryj kocem do wystudzenia.
Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica). Po otwarciu trzymaj w lodówce – zużyj w ciągu 1–2 tygodni.
Świetne do kanapek, makaronu, pizzy, sałatek i dań śródziemnomorskich. Można dodać kapary, papryczkę chili lub suszone oliwki dla urozmaicenia smaku.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!