Syrop z mięty – przepis domowy Babci Marysi

12.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 duże pęczki świeżej mięty (około 100 g liści)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna (lub sok z 1 cytryny)
  • opcjonalnie: 1 łyżka kwasku cytrynowego (dla lepszej trwałości)

Przygotowanie:

Miętę dokładnie opłucz pod zimną wodą.

Oderwij liście od łodyżek (łodygi też można dodać, ale dają mniej aromatu).

Zagotuj wodę z cukrem, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Zdejmij z ognia i dodaj miętę oraz pokrojoną w plastry cytrynę.

Przykryj i odstaw na 12–24 godziny w chłodne miejsce (im dłużej, tym bardziej intensywny smak).

Po odstaniu przecedź syrop przez gazę lub drobne sitko.

W razie potrzeby dodaj kwasek cytrynowy i podgrzej ponownie (ale nie gotuj).

Gorący syrop wlej do wyparzonych butelek lub słoików.

Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzuj przez 10 minut.

Przechowywanie:

  • W chłodnym, ciemnym miejscu – do kilku miesięcy.
  • Po otwarciu trzymaj w lodówce.

Jak używać?

  • Zimna woda + syrop = idealna lemoniada!
  • Do lodów, herbaty, drinków lub nawet do deserów i ciast.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka wielowarzywna na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w plasterki) 0,5 kg czerwonej papryki (pokrojonej w paseczki) 0,5 kg marchewki…

Marynowane papryki w ziołowej zalewie

Składniki: 1,2 kg papryk (mix czerwonych i żółtych), pokrojonych w paski ok. 1,5 cm × 6 cm 4…

Kotlet z sadzonym jajkiem

Schab moczony w mleku i cebuli. Chrupiąca panierka. Płynne żółtko, a do tego fasolka w pomidorach i pyszna,…