Syrop z pigwy

13.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg pigwy (lub pigwowca)
  • 700–800 g cukru (biały lub trzcinowy)

Przygotowanie:

Umyj dokładnie owoce pigwy.

Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne.

Pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Warstwami układaj pigwę i cukier w dużym, wyparzonym słoju lub misce.

Ostatnią warstwą powinien być cukier.

Odstaw pod przykryciem (np. gazą) na 3–4 dni w ciepłym miejscu, mieszając raz dziennie.

Po kilku dniach owoce puszczą dużo soku.

Przelej powstały syrop przez sitko lub gazę do wyparzonych butelek/słoików.

Jeśli chcesz przechowywać syrop dłużej, pasteryzuj butelki przez 10 minut w kąpieli wodnej.

 Zastosowanie:

  • do herbaty (zamiast cytryny),
  • do rozcieńczania z wodą jako lemoniada,
  • jako dodatek do deserów.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Koktajl orzechowo-bananowy

Składniki: Banan (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) masło orzechowe  (2 czubate łyżeczki) Mleko (150 ml)  Przygotowanie: Do…

Marynowane maślaki w occie

Składniki: Grzyby: 1,5–2 kg maślaków (świeżych, oczyszczonych) Zalewa: 3  szklanki wody ¾  szklanki octu spirytusowego 10% 1 płaska…

Sałatka z kapusty pekińskiej na zimę (do słoików na zimę)

Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej 3–4 marchewki 1 pęczek rzodkiewek 2 cebule (białe lub czerwone) 1 czerwona papryka…