Szarlotka Inaczej- ciasto z prażonymi jabłkami, delicjami i kremem mascarpone
Zesmakuj ze mną szarlotki, ale nie takiej zwykłej- przygotowanej inaczej.
Jasny, delikatny biszkopt, prażone jabłka z zieloną galaretką, a do tego delicje i krem mascarpone.
Mmmmm to jest przepyszne!
A takie proste! Do tradycyjnej szarlotki jej daleko, jednak sakiem ją bardzo przypomina.
Przepis czeka na Was poniżej.
Składniki na biszkopt (blaszka 24×24)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski dodaj białka. Ubij je na sztywno. Gdy białka będą ubite dodawaj stopniowo cukier. Całość ubij na puszystą pianę, a następnie dodawaj pojedynczo łóżka. Całość wymieszaj na niskich obrotach do uzyskania jasnożółtej masy. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.
Jeśli się spieszysz- nie musisz rozdzielać białek od żółtek. Wcześniejsze ubicie białek powoduje to, że biszkopt jest wyższy.
Składniki na warstwę jałkową:
- 3 galaretki zielone
- 1 słoik (1l) prażonych jabłek- ja polecam te z Lidla- smaki regionu (to nie jest reklama sponsorowana, po prostu są pyszne!)
Przygotowanie:
Galaretki rozpuść zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Gdy rozpuścisz galaretki dodaj prażone jabłka. Jabłka dodaj do gorącej galaretki. Czas tężenia się skróci gdy jabłka prażone będą wcześniej schłodzone.
Gdy galaretka z prażonymi jabłkami zacznie tężeć wylej ją na upieczony biszkopt. Wcześniej jednak biszkopt ten nasącz ponczem.
Składniki na poncz:
- sok z 1 cytryny
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- 1 opakowanie delicji morelowych/ pomarańczowych (podwójne opakowanie)
Przygotowanie:
Składniki na poncz wymieszaj, a następnie nasącz nim biszkopt.
Gdy nasączysz biszkopt wylej galaretkę z prażonymi jabłkami. Tak jak wspomniałam galaretka musi być tężejąca, w innym wypadku całą galaretkę wchłonie biszkopt. Jeśli tak się stanie nic się nie martw-ciasto można uratować poprzez przygotowanie jeszcze jednej porcji galaretki (1 opakowanie galaretki rozpuść zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu).
Na wierzch galaretek z prażonymi jabłkami wyłóż delicje. Delicje musisz wyłożyć od razu po wyłożeniu galaretek z prażonymi jabłkami na biszkopt. W innym przypadku podczas krojenia ciasto może się rozpadać. Ciasto wstaw na 1h do lodówki. Po upływie 45 minut zacznij przygotowywać krem mascarpone.
Składniki krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 opakowania- 500 g mascarpone
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć.
Jeśli boisz się, że krem Ci nie stężeje możesz dodać 1 opakowanie śnieżki.
Na delicje wyłóż krem mascarpone. Krem mascarpone wyłóż gdy galaretki znajdujące się pod delicjami będą zastygnięte.
Dokładnie wyrównaj.
Tak przygotowane ciasto schowaj na 2h do lodówki do zastygniecia kremu.
I gotowe