Szarlotka- iście królewska z kremem mascarpone i cynamonem

20.10.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną obłędnie pysznej szarlotki. Szarlotka ta jest bardzo efektowna, ale również bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Kluczem są tu prażone jabłka i biszkopt.

Czas przygotowania to maksymalnie 1 h plus 2/3 h chłodzenia.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na jasny BISZKOPT na blaszkę 24×24 cm:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Do miski wbij jajka i cukier. Całość ubij na puszystą, jasnożółtą masę. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.

Składniki masę jabłkową
  • 2 słoiki (każdy 1l) prażonych jabłek- uwaga jabłka muszą być krojone w kostkę (ja polecam jabłka prażone z Lidla Specjały Regionu- to nie sponsorowany post- po prostu polecam sprawdzony produkt). Oczywiście jeśli chcecie możecie sami uprażyć jabłka z sokiem cytryny.
  • 1 opakowanie żelatyny
Przygotowanie:

Do miseczki dodaj żelatynę. Zalej ją 100 ml wrzątku. Pomieszaj ją i odstaw do całkowitego rozpuszczenia. Do misy dodaj jabłka, a także rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj.

Składniki krem mascarpone:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 opakowania- 500 g mascarpone
  • 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:

Do miski dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć.

Poncz do biszkoptu:

  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml wody

Dodatki:

  • cynamon
  • mini bezy

Przygotowanie:

Upieczony biszkopt nasącz ponczem. Wyłóż masę jabłkową. Następnie wyłóż krem mascarpone. Wierzch ciasta posyp cynamonem. Ciasto wstaw do lodówki na 2/3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto podawaj z mini bezami.

I gotowe!

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Chrupiące zapiekanki z serem mozzarella, pomidorkami i świeżą bazylią

Zapiekanki są bardzo proste w przygotowaniu, jednak w prostocie tkwi siła, Chrupiąca zapiekanka, świeża oliwa, soczyste pomidory i…

Schab w sosie ciemnym z buraczkami

Zesmakuj ze mną pysznego, domowego obiadu. To smak jesieni. Soczyste mięso, a do tego buraczki i ziemniaki z…

Najlepsze ciasto na pączki

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 20 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy słodkich rozkoszy! Dziś otwieram…