Szarlotka- iście królewska z kremem mascarpone i cynamonem
Zesmakuj ze mną obłędnie pysznej szarlotki. Szarlotka ta jest bardzo efektowna, ale również bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Kluczem są tu prażone jabłka i biszkopt.
Czas przygotowania to maksymalnie 1 h plus 2/3 h chłodzenia.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na jasny BISZKOPT na blaszkę 24×24 cm:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka i cukier. Całość ubij na puszystą, jasnożółtą masę. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.
Składniki masę jabłkową
- 2 słoiki (każdy 1l) prażonych jabłek- uwaga jabłka muszą być krojone w kostkę (ja polecam jabłka prażone z Lidla Specjały Regionu- to nie sponsorowany post- po prostu polecam sprawdzony produkt). Oczywiście jeśli chcecie możecie sami uprażyć jabłka z sokiem cytryny.
- 1 opakowanie żelatyny
Przygotowanie:
Do miseczki dodaj żelatynę. Zalej ją 100 ml wrzątku. Pomieszaj ją i odstaw do całkowitego rozpuszczenia. Do misy dodaj jabłka, a także rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj.
Składniki krem mascarpone:
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 opakowania- 500 g mascarpone
- 4 czubate łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Do miski dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Dodaj mascarpone i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć.
Poncz do biszkoptu:
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wody
Dodatki:
- cynamon
- mini bezy
Przygotowanie:
Upieczony biszkopt nasącz ponczem. Wyłóż masę jabłkową. Następnie wyłóż krem mascarpone. Wierzch ciasta posyp cynamonem. Ciasto wstaw do lodówki na 2/3 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto podawaj z mini bezami.
I gotowe!