Szpinakowe gofry
Delikatne, szpinakowe, chrupiące zewnątrz i sprężyste w środku.
Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu gofrów.
Gofry te najpyszniej smakują z serem kozim, twarożkiem lub sadzonym jajkiem.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 14 gofrów:
- 20 g liści szpinaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 jajko
- 2 białka
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ziaren słonecznika
U mnie szklanka o pojemności 400 ml.
Dodatki:
- Jajko
- Serk kozi od @goat_farm_pl
- Figi
- Czarnuszka
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ziarna słonecznika.
Do kielicha blendera dodaj szpinak, miód, mleko oraz sok z cytryny. Całość zlenduj.
Do miski z suchymi składnikami dodaj zblendowany szpinak, olej i jajko. Całość wymieszaj.
W drugiej misce ubij białka na sztywno. Ubite białka dodaj do masy szpinakowej.
Delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę.
Wykładaj porcje ciasta.
Piecz co momentu gdy para z gofrownicy przestanie się wydobywać (około 3/4 minuty).
Upieczone gofry podawaj z serem kozim, figami i jajkiem.
I gotowe!