Szpinakowe gofry

2.10.2022
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Delikatne, szpinakowe, chrupiące zewnątrz i sprężyste w środku.

Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu gofrów.

Gofry te najpyszniej smakują z serem kozim, twarożkiem lub sadzonym jajkiem.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na 14 gofrów:
  • 20 g liści szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

U mnie szklanka o pojemności 400 ml.

Dodatki:

  • Jajko
  • Serk kozi od @goat_farm_pl
  • Figi
  • Czarnuszka
Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz ziarna słonecznika.

Do kielicha blendera dodaj szpinak, miód, mleko oraz sok z cytryny. Całość zlenduj.

Do miski z suchymi składnikami dodaj zblendowany szpinak, olej i jajko. Całość wymieszaj.

W drugiej misce ubij białka na sztywno. Ubite białka dodaj do masy szpinakowej.

Delikatnie wymieszaj.

Rozgrzej gofrownicę.

Wykładaj porcje ciasta.

Piecz co momentu gdy para z gofrownicy przestanie się wydobywać (około 3/4 minuty).

Upieczone gofry podawaj z serem kozim, figami i jajkiem.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Tradycyjne kotlety schabowe – przepis, który zawsze się udaje

Kotlety schabowe to klasyk, który od lat króluje na polskich stołach, będąc symbolem domowego, tradycyjnego obiadu. Dla wielu…

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem mozzarella

Zapiekanka to świetna alternatywa na zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad. Zesmakujcie go razem ze mną-koszt takiego obiadu…

Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki: • 500g mąki pszennej lub orkiszowej • 20 g świeżych drożdży  • 150 ml wody…