Szwedzkie klopsiki z puree ziemniaczanym i sosem  

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub mieszanki wołowo-wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło i olej do smażenia

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz

Do podania:

  • 800 g ziemniaków
  • masło i mleko do puree
  • natka pietruszki
  • konfitura z borówki brusznicy

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. W międzyczasie w misce połącz mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, bułką tartą namoczoną wcześniej w mleku, solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wyrób dokładnie ręką na gładką masę i uformuj małe klopsiki. Obsmaż je na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju na złoty kolor, a potem przełóż do naczynia żaroodpornego i dopiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W tym czasie w rondelku roztop masło, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj, cały czas mieszając. Dolej bulion i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dodaj śmietankę, sos sojowy, dopraw solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki odcedź, rozgnieć z masłem i mlekiem na puszyste puree. Na talerzu ułóż porcję puree, klopsiki z sosem i łyżkę konfitury z borówki. Posyp natką pietruszki i podawaj na ciepło.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ekspresowa zupa pieczarkowa

Składniki: 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 średnia cebula,…

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Składniki 4 porcje: 1 pęczek botwinki (z młodymi buraczkami i liśćmi) 500 ml bulionu warzywnego (lub wody) 500…

Pieczony omlet/naleśnik

Jedni mówią na niego naleśnik inni zaś omlet... Zesmakujcie dziś ze mną pieczonego omleta, który jest puszysty, delikatny,…