Tagliatelle z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym

11.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2–3 porcje):

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 200 g kurek (lub innych grzybów leśnych), oczyszczonych
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 150 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • ok. 2 łyżki startego parmezanu
  • posiekana natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Ugotuj tagliatelle al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając ok. 1/4 szklanki wody z gotowania.

Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę.

Wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia.

Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż ok. 5–7 minut aż się zrumieni.

Dorzuć czosnek i kurki, smaż kolejne 5 minut, aż grzyby zmiękną.

Wlej śmietankę na patelnię, zamieszaj.

Gotuj na małym ogniu przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

Dodaj trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos jest zbyt gęsty.

Dodaj odcedzony makaron na patelnię z sosem.

Delikatnie wymieszaj wszystko razem, podgrzewając jeszcze przez minutę.

Na talerzu posyp danie świeżo tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Danie świetnie smakuje też z dodatkiem białego wina (50 ml, dodać przed śmietanką i odparować).

Kurki możesz zastąpić pieczarkami lub borowikami, jeśli są niedostępne.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowy zakwas z buraków (z czosnkiem i przyprawami)

Składniki: • 1 kg buraków (obranych i pokrojonych w plastry lub kawałki)• 4–5 ząbków czosnku (obranych lub przekrojonych…

Zupa ZBÓJA.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 36 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś przenosimy się do magicznego świata,…

Leniwe ruskie pierogi. Pyszny smak tradycyjnych pierogów bez konieczności lepienia.

Leniwe ruskie pierogi to nowoczesna odsłona klasycznego dania, które doskonale łączy smak tradycyjnych pierogów ruskich z wygodą i…