Tarta rustykalna z porzeczkami

Kruche jogurtowe ciasto:
- 🥛400 g mąki pszennej np. tortowej
- 🥄 180 g masła
- ✅️ 120 g erytrytolu/ cukru
- ✅️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 🥚3 żółtka
- 🥄2 czubate łyżki jogurtu greckiego
Nadzienie:
- 🍒 500 g porzeczek
- 🥄1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć (5/7 minut) . Możesz użyć również miksera z końcówką do wyrabiania ciast. Zagniecione ciasto rozwałkuj, a następnie połóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. To ułatwi w formowaniu tarty. Ciasto musi wystawać poza ranty blaszki. Na środek ciasta wyłóż umyte i osuszone porzeczki. Teraz możesz zagniatać ranty tarty. Wystające ciasto dokładnie uformuj w kształt tarty. Gdy już uformujesz tartę przełóż ją na zwykłą blachę z piekarnika. Piecz tartę 40 minut w 180 stopniach.
Tak przygotowaną tartę pokrój na mniejsze części. Każdą porcję podawaj z gałką lodów.
I gotowe!