Tarta rustykalna z porzeczkami

17.08.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe
Kruche jogurtowe ciasto:
  • 🥛400 g mąki pszennej np. tortowej 
  • 🥄 180 g masła
  • ✅️ 120 g erytrytolu/ cukru 
  • ✅️1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 🥚3 żółtka 
  • 🥄2 czubate łyżki jogurtu greckiego 
Nadzienie:
  • 🍒 500 g porzeczek 
  • 🥄1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć (5/7 minut) . Możesz użyć również miksera z końcówką do wyrabiania ciast. Zagniecione ciasto rozwałkuj, a następnie połóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. To ułatwi w formowaniu tarty. Ciasto musi wystawać poza ranty blaszki. Na środek ciasta wyłóż umyte i osuszone porzeczki. Teraz możesz zagniatać ranty tarty. Wystające ciasto dokładnie uformuj w kształt tarty. Gdy już uformujesz tartę przełóż ją na zwykłą blachę z piekarnika. Piecz tartę 40 minut w 180 stopniach. 

Tak przygotowaną tartę pokrój na mniejsze części. Każdą porcję podawaj z gałką lodów.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Kotlet z sadzonym jajkiem

Schab moczony w mleku i cebuli. Chrupiąca panierka. Płynne żółtko, a do tego fasolka w pomidorach i pyszna,…

Jesienne naleśniki z serem, miodem, malinami i śliwkami

Zesmakuj ze mną pysznych naleśników, które mają zaledwie 500 kcal. Z proporcji, które widzisz poniżej wychodzą dwa naleśniki…

Domowe kopytka- WARSZTATY ZE SMAKIEM odc. 2

Dzień dobry, cześć! Kopytka to drugi przepis z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM. Bez wątpienia, kopytka to jedno z…