Tartaletki z cytrynowym kremem lemon curd

Składniki na tartaletk (6 porcji):
- 🥛300g mąki pszennej
- 🥄140g masła
- 🥄90g cukru drobnego lub erytrytolu
- 🥄szczypta soli
- 🥛2 łyżki wody
Składniki krem cytrynowy:
- 200 g mascarpone
- 150 g śmietany 36 %
- 4 łyżeczki lemon curd
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieć. Ciasto połóż na papier do pieczenia.
Wierzch ciasta przykryj papierem do pieczenia, a następnie ciasto rozwałkuj.
Ciasto podziel na 6 części, a następnie wyłóż nim formy do tartaletek.
Wyłożone ciasto nakłuj widelcem (zapobiega to rośnięciu ciasta).
Teraz na ciasto połóż papier do pieczenia i na środek wysyp groch lub ryż.
Tak przygotowane tartaletki piecz 15 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie zdejmij papier z grochem i piecz trtaletki kolejne 15 minut aż tartaletki pięknie się zarumienią.
Teraz czas na krem.
Do miski dodaj śmietanę 36%. Ubij ją na sztywno.
Dodaj do niej mascarpone oraz lemon curd. Calość miksuj do uzyskania gęstej masy.
Uwaga! Kontroluj czas miksowania.
Zbyt długie miksowanie może spowodować zważenie kremu.
Na upieczone tartaletki wyłóż krem. Udekoruj mini bazami.
I gotowe
Smacznego!