Tartaletki z kremem z gotowanego sera i kremem pistacjowym

26.12.2024
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: średnie

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
50 g cukru pudru
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody


Krem z gotowanego sera:
500 g twarogu półtłustego (zmielonego)
100 g cukru
50 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Krem pistacjowy:

200 g mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki pasty pistacjowej (naturalnej, bez dodatku cukru)
50 g cukru pudru


Dekoracja:
Garść posiekanych pistacji
Opcjonalnie: kilka całych pistacji do ozdoby

Przygotowanie:

Ciasto kruche:
W misce wymieszaj mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło i rozcieraj je palcami z mąką, aż powstanie drobna kruszonka.
Dodaj żółtko i zimną wodę, szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm i wyłóż nim foremki na tartaletki. Nakłuj spody widelcem i obciąż je papierem do pieczenia z fasolą lub kulkami ceramicznymi.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie usuń obciążenie i piecz jeszcze 5-7 minut, aż ciasto będzie złociste. Odstaw do wystudzenia.

Krem z gotowanego sera:
W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Dodaj zmielony twaróg i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając.
Gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy. Gotuj jeszcze chwilę, aż masa będzie gładka i kremowa. Odstaw do przestygnięcia.

Krem pistacjowy:
W misce ubij mascarpone z cukrem pudrem na gładką masę.
W osobnej misce ubij śmietankę kremówkę na półsztywno.
Delikatnie połącz mascarpone z pastą pistacjową i ubitą śmietanką, mieszając, aż powstanie jednolity krem.

Składanie tartaletek:
Na upieczone i wystudzone spody tartaletek nałóż warstwę kremu z gotowanego sera, równomiernie rozprowadzając.
Na wierzch wyłóż warstwę kremu pistacjowego.
Posyp tartaletki posiekanymi pistacjami.

Dekoracja:
Dla dodatkowego efektu możesz ozdobić każdą tartaletkę całymi pistacjami.
Wstaw tartaletki do lodówki na co najmniej godzinę, aby kremy dobrze stężały.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rozkosz dla podniebienia- Wyjątkowa Szarlotka, Która Zachwyci Twoich Gości!

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dzisiaj pragnę Was zaprosić w podróż…

Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…

Deserki malinowe z budyniowo-pistacjowym kremem

Składniki: Biszkopty:2 jajka60 g cukru60 g mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy:1 opakowanie…