Tort bez pieczenia
Zesmakuj ze mną prostego tortu bez pieczenia!
Przepis ten jest uniwersalny, owoce i kolory galaretek możesz za każdym razem modyfikować.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na spód:
- 150 g czarnych herbatników
- 60 g rozpuszczonego masła
Masa 1:
- 300 g skyru
- 2 galaretki przezroczyste (400 ml wrzatku)
- 500 g borówek
- 2 łyżki cukru
- 2 śnieżki
Masa 2
- 700 g skyru
- 3 galaretki przezroczyste (600 ml wrzatku)
- 3 śnieżki
Dodatkowo:
- 300 g borówek (do dodania pomiędzy 1, a drugą wartwą masy)
- 300 g borówek na wierzch
- 250 g czerwonej porzeczki
- 2 galaretki przezroczyste (300 ml wrzątku)
Przygotowanie:
Ciastka dokładnie pokrusz. Masło rozpuść, a następnie ostudź. Ostudzone masło wymieszaj z pokruszonymi ciastkami. Wyłóż dno blaszki lub rantu. Ja użyłam rant o średnicy 20 cm.
Czas na pierwszy krem.
Galaretki rozpuść. Borówki umyj, włóż do rondelka. Smaż je na małym ogniu razem z cukrem przez 15 minut, a następnie je zblenduj.
Rozpuszczone, ostudzone galaretki połącz z zimnym skyrem. Całość mieszaj na wysokich obrotach miksera. Na koniec dodaj śnieżki. Ubijaj 10 minut aż powstanie puszysta masa.
Gotową masę wyłóż na spód. Na wierzch tej masy wyłóż 300 g borówek. Wstaw do lodówki na 1h.
Czas na drugą masę.
Galaretki rozpuść, a następnie ostudź. Połącz za pomocą miksera że skyrem. Na koniec dodaj śnieżki. Ubijaj 10 minut aż powstanie pyluszysta masa.
Gotową masę “2” wyłóż na schłodzoną masę “1”. Z racji, że tej masy jest więcej schładzaj ciasti minimum 2h lub schowaj ciasto do zamrażarki na 1h (możesz tutaj dodać również dodatkowo 2 łyżeczki żelatyny- to przyspieszy proces tężenia).
Na schłodzone ciasto wyłóż borówki i pożyczki. Całość zalej rozpuszczonymi i schłodzonymi przezroczystymi galaretkami.
Schładzaj 1h i gotowe.
Smacznego!