Tosty z jajkiem poche, awokado, szynką parmeńską i rukolą

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Chrupiące tosty w połączeniu z rozpływającym się żółtkiem, szynką parmeńską i rukolą… To kolejna, szybka w przygotowaniu propozycja śniadania bogatego w pełnowartościowe składniki. Zdrowe śniadanie nie musi być nudne. Gwarantuje Ci, że Twoje kubki smakowe będą chciały więcej. Poniżej przepis.

Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 1 awokado Hass
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • jajko
  • garść Rukoli
  • sok z cytryny
  • czarnuszka
Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę i ją zagotuj. W tym samym czasie przygotuj tosty. Na chleb połóż pokrojone awokado (1 tost- 1/2 awokado). Całość obwicie skrop cytryną. Przykryj drugą kromką chleba. Piecz w opiekaczu. W gotującej się wodzie zrób łyżką wir. Następnie wbij w środek wiru jajko i delikatnie mieszaj. Po około 2 minutach jajko poche jest gotowe do wyjęcia. Na talerz kładziemy garść Rukli. Następnie kładziemy tosty, a na nie szynkę parmeńską. Na wierzch kładziemy jajko poche. Jajko przecinamy tak by żółtko wylało się na tosty. Całość posypujemy czarnuszką.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ekspresowe rurki z kremem śmietankowym

Składniki: Na rurki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (około 275–300 g) 1 jajko (do posmarowania) cukier puder do posypania…

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką (na dużą prostokątną formę 25x35 cm)

Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 30 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 250…

Pomidory z cebulą do słoików – na zimę

Składniki: Do słoików (na ok. 6–7 słoików 500 ml): 2,5–3 kg twardych pomidorów (najlepiej mięsistych, np. Lima, Malinowe)…