Tradycyjne orzeszki z kawowym kremem

Składniki na orzeszki (około 70 sztuk):
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 190 g masła
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do misy dodaj mąkę, masło, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Ciasto możesz przygotować również poprzez ręczne zagniecenie wszystkich składników-bez użycia miksera. Gotowe ciasto włóż do woreczka i wstaw na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut przygotuj formę do orzeszków. Ciasto podziel na mniejsze części. Piecz orzeszki z każdej strony do zarumienienia. Z podanych proporcji wychodzi około 140 korpusów- 70 całych orzeszków.
Teraz czas na krem mascarpone z kawowymi cukierkami.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 15 dag kawowych cukierków
Przygotowanie:
Śmietankę wlej do miski. Ubij ją na pół-sztywno. Następnie dodaj mascarpone oraz kawowe cukierki. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego kremu. Tak przygotowanym kremem nadziewaj orzeszki.
I gotowe
Smacznego!
