Tradycyjne orzeszki z kawowym kremem

1.12.2022
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki na orzeszki (około 70 sztuk):

  • 2 jajka
  • 500 g mąki pszennej
  • 190 g masła
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do misy dodaj mąkę, masło, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Ciasto możesz przygotować również poprzez ręczne zagniecenie wszystkich składników-bez użycia miksera. Gotowe ciasto włóż do woreczka i wstaw na 30 minut do lodówki. Po upływie 30 minut przygotuj formę do orzeszków. Ciasto podziel na mniejsze części. Piecz orzeszki z każdej strony do zarumienienia. Z podanych proporcji wychodzi około 140 korpusów- 70 całych orzeszków.

Teraz czas na krem mascarpone z kawowymi cukierkami.

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 15 dag kawowych cukierków

Przygotowanie:

Śmietankę wlej do miski. Ubij ją na pół-sztywno. Następnie dodaj mascarpone oraz kawowe cukierki. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego kremu. Tak przygotowanym kremem nadziewaj orzeszki.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Grillowany indyk- marynowany w wędzonej papryce i czosnku niedźwiedzim.

Zesmakuj ze mną szybkiego w przygotowaniu obiadu. To posiłek objętościowy. Soczysty indyk, marynowany w czerwonej papryce i czosnku…

Pieczone ziemniaki z mozzarellą

Składniki: 🥔1 kg ziemniaków 🥔2 łyżeczki czerwonej papryki 🥔2 łyżki przyprawy do ziemniaków  🥔5 łyżek oleju z ziołami…

Placuszki z serka wiejskiego o kinderkowym smaku

Składniki: 🥄4 łyżki serka wiejskiego🥄4 łyżki mąki 🥚1 jajko 🥄1/2 łyżeczki sody oczyszczonej🥄4 łyżeczki kremu kinderkowego lub 4 kostki kinderków…