Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym
Składniki:
- 140 ml mleka migdałowego lub krowiego
- 20g drożdży
- 60 g cukru/erytrytolu
- 500 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 30 ml wódki
- 1l oleju rzepakowego do smażenia
Nadzienie:
- 2 słoiczki konfitury różanej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 lub 4 łyżki wrzątku
- Wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w garnuszku. Do miski rozkrusz drożdże, dodaj cukier i mleko.
Całość wymieszaj. Następnie dodaj żółtka. Ponownie wymieszaj. Teraz czas na mąkę i wódkę lub spirytus (alkohol dodaje się do ciasta by podczas smażenia nie “wchłaniało zbyt wiele tłuszczu). Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Gdy częściowo zagnieciesz ciasto- stopniowo dodawaj rozpuszczone masło (masło nie może być gorące). Zagniataj ciasto minimum 10 minut. Po tym czasie na dno miski wsyp mąkę, przełóż zagniecione ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Potrwa to około 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto podziel je na 13 części.(każda 75/80 g). Z każdej części uformuj bułezlczkę. Odstaw bułeczki do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Po upływie 15 minut rozgrzej wok lub garnek. Wlej olej. Ja używam oleju rzepakowego. Ty możesz smażyć na smalcu lub mieszać oba tłuszcze. Gdy olej się rozgrzeje włóż pierwszą partię pączków. Pamiętaj: by podczas smażenia powstał rant należy zaczynać smażenie od strony już wyrośniętej. Smaż pączki na małym ogniu po 3 minuty i 10 sekund z każdej strony.
Przełóż konfiturę z róży do szprycy. Nadziewaj pączki.
Na koniec przygotuj lukier. Do szklanki dodaj cukier puder. Nasteonie wlej wrzątek. Całość energicznie mieszaj. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj kolejną łyżkę wrzątku. Tak przygotowanym lukrem polewaj pączki.
I gotowe
Smacznego!