Tradycyjne pierniczki z konfiturą śliwkową w nowoczesnej odsłona

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

To  przepis z wieloletnią tradycją.  Dziś w wersji unowocześnionej z kwaśnymi kulkami, melisą i sosem czekoladowym.

Składniki:
  • 1/2 szklanki miodu prawdziwego płynnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 80 g masła
  • 20 g oleju
  • 1/4 szklanki powideł śliwkowych
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła śliwkowe do nadzienia
Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej 70%
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:

Do garnka dodaj miód, cukier, masło, olej  i powidła śliwkowe. Podgrzej na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Masę przestudź. Do ciepłej masy dodaj jajko wraz ze śmietaną.

Mąkę pszenną przesiej razem z kakao. Wymieszaj ze spulchniaczami  oraz przyprawą do piernika. Suchą mieszankę wsyp do masy miodowej. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.  Ciasto odstaw  na parę godzin do lodówki. Ciasto możesz też pozostawić ciasto na dłużej, nawet kilki dni i upiec w dogodnym czasie.

 Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy. Ciasto podsypuj mąką tak by się nie kleiło.  Grubość ciasta to około 4 mm. Wycinaj serduszka lub inne kształty i układać na blaszce z wyłożonym papierem do pieczenia. Przed upieczeniem brzegi serduszek posmaruj lekko wodą, a na środek ciasta połóż powidła. Przykryj drugim serduszkiem, a następnie doklej brzegi.  Pierniczki piecz  w temperaturze 180 °C przez maksymalnie 8-10 minut. Długie pieczenie sprawi, że pierniki będą twarde. Wystudzone pierniki oblej polewą czekoladową. W tym celu czekoladę razem z kremówką rozpuść w naczyniu nad gotującą się wodą.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatkę z kapusty do słoików na zimę

Składniki: 2 kg białej kapusty 4 średnie marchewki 2 czerwone papryki *można pominąć 2 cebule 2 łyżki soli…

Przepis na domowe bułki pełnoziarniste

Składniki: (ok. 6 bułek średniej wielkości) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej typ 550 7…

Lepsze niż kotlety de volaille.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 33 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy kulinarnych wyzwań! Dzisiaj wchodzimy…