Trufle Oreo w czekoladzie

14.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 25–30 sztuk):

Masa truflowa:

  • 300 g ciasteczek Oreo (bez mleka w środku też się sprawdzą)
  • 150 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)

Polewa i dekoracja:

  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 150 g czekolady białej
  • 50 g c białej zabarwionej czerwonym barwnikiem spożywczym
  • 2–3 łyżki drobno posiekanych orzechów (np. laskowych lub nerkowców)

Przygotowanie:

Zmiksuj Oreo w malakserze na drobny proszek.

Dodaj serek i zmiksuj lub wymieszaj do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Wstaw do lodówki na min. 30 minut (lub zamrażarki na 15 minut), by stwardniały.

Rozpuść oddzielnie białą i mleczną (lub gorzką) czekoladę.

Zanurzaj schłodzone kulki w wybranej polewie (najlepiej przy pomocy widelca), odkładaj na papier do pieczenia.

Odstaw do lodówki do momentu, aż polewa zastygnie.

Rozpuść czerwoną czekoladę i przelej do woreczka z małym otworem lub rękawa cukierniczego.

Polej cienkimi paskami każdą kulkę.

Posyp posiekanymi orzechami zanim polewa zastygnie.

Trufle przechowuj w lodówce do 5 dni.

Można je również mrozić do 1 miesiąca.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki "Krokodylki"

Składniki: Na ogórki: 3 kg świeżych ogórków gruntowych 2–3 marchewki (pokrojone w plasterki lub słupki) 1 główka czosnku…

Kotlety z brokuła i kalafiora

Składniki: (na ok. 8–10 kotlecików): 1 mały brokuł 1 mały kalafior 2 jajka 3–4 łyżki bułki tartej +…

Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów z kluseczkami, kwaśną śmietaną, czarnuszką i bazylią to pyszna, aromatyczna zupa, idealna na chłodniejsze…