Uszka z grzybami
Zesmakuj ze mną pysznych, tradycyjnych uszek z grzybami. Uszka te są tradycyjne w smaku, jednak sposób ich lepienia jest inny.
Największą trudność w przygotowaniu uszek sprawia przygotowanie ciasta.
Często wychodzi ono twarde lub nie chce się ono zlepiać.
Dzięki temu przepisowi przekonasz się, że uszka to bardzo prosta potrwa, a cała tajemnica tkwi w odstawieniu ciasta zawiniętego w folię.

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (480/500 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka wrzątku (250 ml)
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, sól, olej oraz wrzątek.
Na początku całość wymieszaj łyżką, ponieważ ciasto jest gorące.
Następnie zagnieć ciasto ręcznie.
Możesz przygotować je również za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto włóż w woreczek strunowy i odłóż na 15/20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz.
Składniki na farsz
- 70 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski dodaj suszone grzyby. Zalej je wrzątkiem. Zalane grzyby odstaw najlepiej na całą noc lub 1 godzinę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy. Smaż na patelni cebulę aż zmięknie. Do kielicha blendera dodaj namoczone grzyby (przed włożeniem grzybów do blendera odciśnij je od wody). Możesz grzyby drobno posiekać lub użyć młynka do mielenia mięsa. Usmażoną cebulę dodaj do grzybów. Całość dopraw solą i pieprzem. Ponownie całość smaż przez 5 minut. W tym czasie rozwałkuj cienko ciasto. Wykrawaj małe kółka. Ja wykrawam za pomocą foremki do mini ciastek. Ty możesz użyć małej szklanki. Każde kółko przetnij na pół. Na każdą z części nałóż farsz. Dokładny sposób zlepiania uszek znajdziesz na moim kanale na YouTube zesmakiemnaty. Link do filmu znajdziesz poniżej. Oczywiście możesz lepić uszka w tradycyjny sposób. Tutaj liczy się smak. Smak tradycji. Z tych proporcji przygotujesz około 100 uszek. Zagotuj w garnku wodę i gotuj uszka do momentu wypłynięcia uszek na wierzch. Gotowe uszka podawaj z tradycyjnym barszczem czerwonym.
I gotowe!