Duszona karkówka- marynowana w musztardzie francuskiej i rozmarynie

12.06.2022
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na duszoną karkówkę, która rozpada się z miękkości 😍:

  • 1 kg karkówki 
  • 3 czubate łyżeczki musztardy
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 cebule 
  • 1,5 l wody lub bulionu 
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 lyżka mąki
Przygotowanie:

Karkówkę zamarynuj w musztardzie, oliwie i rozmarynie. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Mięso najlepiej marynować całą noc, jeśli jednak nie masz czasu, nie musisz odstawiać go na tak długo.

Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni, a na jej miejsce włóż plastry karkówki. Każdy plaster smaż na złoty kolor z każdej strony. Usmażone mięso wyjmij. Spowrotem połóż na patelnię cebulę, a na cebulę mieso. Całość posypłyżką mąki, mieszaj do momentu aż mąka obtoczy mięso, a następnie zalej mieso bulionem lub wodą (taką ilością aż mieso będzie całe nią pokryte). Tak przygotowane mieso duś przez 60 minut i gotowe.

 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Wykwintne roladki z piersi z kurczaka z borowikami.

Roladki z piersi kurczaka nadziewane borowikami to danie, które łączy w sobie delikatność drobiu z intensywnym, leśnym aromatem…

Sałatka z ogórków i warzyw na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojonych w cienkie plasterki) 500 g marchewki (starta na grubych oczkach) 500 g…

Pistacjowe deserki z brzoskwiniami w pucharkach

Składniki (na 4 porcje): 250 g serka mascarpone200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2–3 łyżki pasty pistacjowej2–3 łyżki…