Duszona karkówka- marynowana w musztardzie francuskiej i rozmarynie

12.06.2022
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki na duszoną karkówkę, która rozpada się z miękkości 😍:

  • 1 kg karkówki 
  • 3 czubate łyżeczki musztardy
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 cebule 
  • 1,5 l wody lub bulionu 
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 lyżka mąki
Przygotowanie:

Karkówkę zamarynuj w musztardzie, oliwie i rozmarynie. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Mięso najlepiej marynować całą noc, jeśli jednak nie masz czasu, nie musisz odstawiać go na tak długo.

Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy ją z patelni, a na jej miejsce włóż plastry karkówki. Każdy plaster smaż na złoty kolor z każdej strony. Usmażone mięso wyjmij. Spowrotem połóż na patelnię cebulę, a na cebulę mieso. Całość posypłyżką mąki, mieszaj do momentu aż mąka obtoczy mięso, a następnie zalej mieso bulionem lub wodą (taką ilością aż mieso będzie całe nią pokryte). Tak przygotowane mieso duś przez 60 minut i gotowe.

 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…

Waniliowe cake popsy o smaku oreo

Zesmakuj ze mną pysznych mini deserków, a mianowicie cake popsów o smaku oreo z białą czekoladą, masłem orzechowym…

Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…