Warstwowa sałatka

7.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego (lub drobnego: gwiazdki, kolanka, literki)
  • 200 g szynki drobiowej lub z indyka
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 papryka czerwona (świeża lub konserwowa)
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera (np. gouda, edamski)
  • 3–4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź.

Jajka ugotuj na twardo, obierz. Oddziel białka od żółtek i zetrzyj osobno na tarce.

Szynkę, ogórki i paprykę pokrój w drobną kostkę.

Ser zetrzyj na tarce (najlepiej na dużych oczkach).

Układanie warstw (od dołu w przezroczystej misce):

  • Makaron
  • Pokrojona szynka
  • Pokrojone ogórki
  • Starty ser
  • Czerwona papryka
  • Majonez (rozsmarować cienko)
  • Pokrojone ogórki (druga warstwa – opcjonalnie)
  • Starty żółtek jaj
  • Na wierzchu: starte białka
  • Można dodać warstwę z kukurydzy lub groszku konserwowego.

Dla lżejszej wersji – użyj jogurtu naturalnego zamiast majonezu lub pół na pół.

Sałatkę warto przygotować kilka godzin przed podaniem – smaki się „przegryzą”.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zielony sernik na zimno z galaretką i owocami

Składniki: Spód: 150 g herbatników (lub biszkoptów) 60 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)…

Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą - zdrowsza wersja

Połączenie czekolady i śliwek to idealne połączenie. Maślane ciasto drożdżowe wspaniale komponuje się z gorzką czekoladą oraz nutą…

Jesienny kopiec kreta. Mocno kakaowe ciasto z powidłami i bananami.

Kopiec kreta to ciasto, które od lat cieszy się popularnością, ale co powiecie na wersję mocno czekoladową z…