Warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami

Składniki:
(na dużą miskę):
Mięso:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz, oliwa – do smażenia
Pozostałe warstwy:
- 1/2 główki sałaty lodowej lub pekińskiej (drobno posiekanej)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
- 1 ogórek świeży (obrany i pokrojony w półplasterki)
- 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej)
- 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie piórka)
- 10–12 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
- kilka ogórków konserwowych lub kiszonych (pokrojonych w kostkę)
- 10–15 czarnych oliwek (opcjonalnie, pokrojonych w plasterki)
Sos:
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i podsmaż na złoto na patelni. Ostudź.
W miseczce wymieszaj składniki sosu.
W dużej szklanej misce układaj warstwy (od dołu):
- usmażony kurczak
- czerwony cebula
- ogórek
- kukurydza
- sos jogurtowo-majonezowy
- papryka
- ogórki konserwowe
- pomidory
- sałata lodowa
- na wierzchu: pozostały kurczak i kilka pomidorków
Przed podaniem wstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby warstwy się schłodziły i smaki się przegryzły.
Możesz dodać starty ser żółty lub parmezan do jednej z warstw. Dobrze smakuje także z dodatkiem jajek na twardo lub prażonego słonecznika na górze.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!