Warstwowa sałatka z kurczakiem i warzywami

12.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na dużą miskę):

Mięso:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz, oliwa – do smażenia

Pozostałe warstwy:

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub pekińskiej (drobno posiekanej)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 1 ogórek świeży (obrany i pokrojony w półplasterki)
  • 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej)
  • 1/2 czerwonej cebuli (pokrojonej w cienkie piórka)
  • 10–12 pomidorków koktajlowych (przekrojonych na pół)
  • kilka ogórków konserwowych lub kiszonych (pokrojonych w kostkę)
  • 10–15 czarnych oliwek (opcjonalnie, pokrojonych w plasterki)

Sos:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i podsmaż na złoto na patelni. Ostudź.

W miseczce wymieszaj składniki sosu.

W dużej szklanej misce układaj warstwy (od dołu):

  • usmażony kurczak
  • czerwony cebula
  • ogórek
  • kukurydza
  • sos jogurtowo-majonezowy
  • papryka
  • ogórki konserwowe
  • pomidory
  • sałata lodowa
  • na wierzchu: pozostały kurczak i kilka pomidorków

Przed podaniem wstaw na minimum 30 minut do lodówki, aby warstwy się schłodziły i smaki się przegryzły.

Możesz dodać starty ser żółty lub parmezan do jednej z warstw. Dobrze smakuje także z dodatkiem jajek na twardo lub prażonego słonecznika na górze.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Curry z soczewicą, warzywami i paneerem

Składniki: (na 3–4 porcje): 200 g sera paneer (można zastąpić tofu) 3/4 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy…

Tartaletki z kremem pistacjowym

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 125 g zimnego masła• 50 g cukru pudru• 1 żółtko• 2-3 łyżki…

Fasolka szparagowa w pomidorowo-cebulowym sosie z parmezanem

Składniki: (4 porcje) 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 średnia cebula (ok. 120 g) 2 ząbki czosnku 2…