Warstwowa  sałatka  z kurczakiem i warzywami

16.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na dużą miskę):

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub przyprawa kebab/kurczak)
  • 1–2 łyżki oleju do smażenia
  • 5–6 ogórków konserwowych (pokrojonych w kostkę)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2–3 czerwone papryki (pokrojone w kostkę)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli (opcjonalnie)
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej (poszatkowanej)

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawą gyros, odstaw na 15 minut, a następnie usmaż na oleju. Odstaw do ostudzenia.

W dużej przezroczystej misce układaj warstwami:

  • Podsmażony kurczak
  • Cienka warstwa ketchupu
  • Czerwona cebula (opcjonalnie)
  • Kukurydza
  • Ogórki konserwowe
  • Papryka
  • Warstwa majonezu
  • Kapusta pekińska (na górę)

Wstaw sałatkę do lodówki na min. 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.

Porady:

  • Możesz dodać starty ser żółty jako dodatkową warstwę.
  • Kapustę pekińską najlepiej dodać tuż przed podaniem, aby pozostała chrupiąca.
  • Jeśli chcesz lżejszą wersję, wymieszaj jogurt naturalny z majonezem (pół na pół).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na lekkie ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki: (blacha 20×30 cm, ok. 12 porcji) Biszkopt (na blachę 20×30 cm):6 jajek (białka i żółtka osobno)¾ szklanki…

Warzywny pasztet z cukinii i marchewki

Składniki: 2 średnie cukinie (ok. 400 g), starte na grubych oczkach 1 duża marchewka, starta 1 średnia cebula,…

Śliwki w syropie do słoików

Składniki: 2 kg dojrzałych, jędrnych śliwek (najlepiej węgierek) 1 litr wody 500 g cukru 2–3 goździki do każdego…