Warstwowe ciasto z owocową wkładką pod kruszonką

20.07.2025
Czas przygotowania: 500 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

(forma 20×20 cm)

Spód kruchy

  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko (L)

Krem serowy (całość, podzielona na 2 części)

  • 200 g mascarpone
  • 100 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owocowa wkładka

  • 200 g mieszanki mrożonych leśnych owoców (jagody, jeżyny, maliny)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Kruszonka

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

Dodatkowo

  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W misce połącz mąkę, migdały, cukier puder i sól.

Dodaj zimne masło, posiekaj nożem (lub rozcieraj palcami) aż powstaną większe okruszki.

Wbij jajko i szybko zagnieć w zwartą kulę.

Wyłóż dno formy papierem, wylep je ciastem, wyrównaj i wstaw do lodówki na 15 min.

Nagrzej piekarnik do 170 °C (góra–dół).

Rozgrzaną formę z ciastem piecz 15–18 min, aż spód będzie jasnozłoty. Wyjmij i odstaw do całkowitego ostudzenia.

W misce ubij mascarpone z twarogiem, cukrem pudrem i wanilią na gładki, puszysty krem.

Odłóż ⅔ kremu do osobnej miski (to będzie pierwsza warstwa serowa), a pozostałą ⅓ schowaj na później.

Owoce wsyp do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj, aż puszczą sok.

Skrobię rozmieszaj z sokiem z cytryny i 1 łyżką wody, wlej do owoców.

Gotuj jeszcze 2 min, aż masa zgęstnieje. Przestudź.

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj zimne masło.

Rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Odstaw.

Na przestudzony spód rozsmaruj równomiernie pierwszą część kremu serowego.

Na krem wyłóż całą owocową wkładkę i wyrównaj.

Na owoce nałóż drugą część kremu serowego.

Posyp całość przygotowaną kruszonką.

Wstaw formę do piekarnika i piecz 40 min, aż kruszonka stanie się złocista.

Po przestudzeniu oprósz obficie cukrem pudrem.

Ciasto kroić, gdy całkowicie ostygnie – zachowa przejrzyste warstwy.

Podanie i przechowywanie

  • Podawaj schłodzone lub w temperaturze pokojowej.
  • Przechowuj w lodówce do 5 dni, najlepiej pod przykryciem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka na zimę z ogórków, papryki i cebuli (sałatka do słoików)- Przepis Babci Marysi

Składniki: Składniki (na ok. 6–7 słoików 500 ml): 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 2–3 czerwone papryki 2…

Jesienny słoik radości-kolorowa sałatka z kapusty, marchewki i papryki na zimowe dni

Składniki: na ok. 4–5 słoików (ł. 0,7 l)1,5 kg białej kapusty 3–4 średnie marchewki 2 czerwone papryki 1…

Domowy przecier pomidorowy (passata)

Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej lima, malinowe lub bawole serce) 1 łyżka soli (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru…