Wege pasztet z białej fasoli

30.03.2023
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki :

  • • 500 g białej fasoli z puszki
  • • 2 duże cebule
  • • 2 pietruszki
  • • 2 małe pory 
  • • 3 łyżki oliwy
  • • 1 łyżeczka soli
  • • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • • 1/2 łyżeczki cytrynowego pieprzu 
  • • 2 łyżki maneranku
  • • 1/2 łyżeczki kminku
  • • 2 ziarna jałowca *można pominąć 
  • • 3 duże jajka
  • • Anyż gwieździsty 
Przygotowanie:

Cebulę i pietruszkę obierz. Obrane warzywa pokrój w mniejsze części. Pokrój również pora. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Na blaszkę połóż warzywa. Posyp je pieprzem cytrynowym, majerankiem oraz oliwą. Piecz je 20 minut w 180/200 stopniach (do miękkości). Białą fasolę odcedź. Nie wylewaj wody z puszki. Zostaw ją w miseczce. Może ona Ci się przydać do rozżedzenia masy pasztetowej. 

Fasolę zblenduj na gładką masę. Upieczone warzywa przełóż do osobnej miski. Dopraw je solą, pieprzem prawdziwym, a także pozostałymi przyprawami (oprócz anyżu). Gdy dodasz już wszystkie warzywa zblenduj je, a nasteonie połącz z wcześniej zblendowaną fasolą. Na koniec dodaj jajka I całość wymieszaj. Przygotuj 2 blaszki lub jedną dużą. Wyłóż masę. Wyrównaj ją. Na wierzch dodaj gwiazdki anyżu. Anyż nada pasztetowi niesamowity smak, a zapach w kuchni podczas pieczenia będzie obłędny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz pasztet przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmij go z piekarnika i odstaw na kilka godzin do ostygniecia.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Mini placuszki z owocami leśnymi

Składniki: 4 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki mąki 1 duże jajko 1/3 łyżeczki sody owoce leśne cukier puder…

Jajecznica z boczniakami

Składniki: 4 jajka1 opakowanie boczniaków3 łyżki szczypiorku lub młodej cebulki8g masłasól i pieprz do smakupieczywo Przygotowanie: Szczypiorek lub…

Soczysty schab z warzywami i serową pierzynką

Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu  4 plastry pomidora malinowego  1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku…