Wiejska szakszuka 

4.07.2023
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki na dwie porcje:

  • Jajka (3 sztuki)
  • Cukinia (1/2 małej sztuki)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Fasolka w pomidorach (3 łyżki)
  • Woda (100 ml)
  • Szczypiorek (3 łyżki)
  • Sól 
  • Pieprz  Zioła (ulubione, szczypta
Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce. Możesz użyć również nożyka do makaronu (ja takiego użyłam). Cukinię przełóż na patelnię, dodaj passatę pomidorową, wodę i fasolę w pomidorach. Za pomocą zrób łyżką trzy “dołki”. W miejsce każdego “dołka” wbij jajko. Patelnię przykryj pokrywką. Całość duś aż jajka w szakszuce się zetną. Gotową szakszukę posyp ulubionymi ziołami i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na klasyczną lasagne z mięsem i sosem beszamelowym

Składniki: Składniki: Na sos mięsny (ragù): 500 g mięsa mielonego (wołowe lub mieszane wołowo-wieprzowe) 1 duża cebula 2…

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym z szczypiorkiem i suszonymi pomidorami to lekkie, aromatyczne danie, które z pewnością…

Kotlety mielone- tradycja z nutą nowoczesności

Kotlet mielony – danie, które kojarzy się z domowym obiadem, zapachem kuchni babci i chwilami spędzonymi przy stole…