Wielkanocna babka marmurkowa z kremem tofii, mango i miętą

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
  • 3 duże  jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 220g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 czubate łyżki kakao
  • sok z 1 pomarańczy 
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szklanka mleka
Dodatki:
  • 1/4 puszki masy kajakowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pokrojone krówki
  • Kinder bueno, mango i mięta do dekoracji 
Przygotowanie:

Masło ubij łącznie z cukrem. Następnie dodaj po 1 jajku. Gdy skończysz ubijać masa może wydawać się na lekko zważoną, jednak nie ma to wpływu na dalszy proces pieczenia.  Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Nie używaj miksera. Masę podziel na dwie części.  Do jednej z nich dodaj kakao, a do drugiej sok z pomarańczy. Posmaruj blaszkę do babki masłem,  a następnie posyp mąką. Wlej  masę na przemian.

Babkę piecz 40 minut w 180° -do suchego patyczka.

Sos toffi:

Rozpuść w rondelku masę kajmakową wraz ze śmietanką. Dodaj pokrojone krówki. Mieszaj. Gdy babka się upiecze i ostygnie polej ją obficie sosem. Udekoruj mango, Kinder bueno i świeżą miętą.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jajecznica w tortilli

Składniki: 🥚🥚2 jajka (60 g sztuka)🥛50 ml mleka🌯1 mały placek tortilli (50g)🌱50 g szczypiorku🥒150 g cukinii🌶80g papryki czerwonej 🥄8…

Kopytka

Dziś zabieram was w kulinarne szaleństwo pełne smaku, tradycji i przytulnych chwil spędzonych przy stole. Przygotujcie się na…

Jajecznica na mleku z cukinią i papryką

Jajecznica na mleku jest bardzo delikatna i kremowa. W połączeniu z cukinią i papryką daje pełnowartościowe i pyszne…