Wielkanocna babka z majonezem

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Babka to ciasto, które przygotujesz w dosłownie w kilka minut. Ubrudzisz jedną miskę oraz jedną formę do pieczenia. Babka z majonezem? Majonez jest zamiennikiem oleju, który sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne.

Składniki:
  • 4 średnie jajka
  • 5 łyżek majonezu
  • 80 g mąki pszennej/ orkiszowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru/erytrytolu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z cytryny 
Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem. Do ubitych jajek dodaj majonez i ponownie wymieszaj. W drugiej misce połącz składniki sypkie- mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie wsyp całość do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszaj. Wlej ciasto do posmarowanej formy olejem i bułką tartą.  Piecz w 180° przez 30 minut- grzanie góra- dół bez termo obiegu.

Gotową babkę polej lukrem.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jarzynka w słoikach na zimę (domowa włoszczyzna konserwowa)

Składniki: 1 kg marchewki 500 g pietruszki (korzeń) 500 g selera (korzeń) 2 pory (biała część) 2-3 pęczki…

Leczo warzywne do słoików na zimę

Składniki: 2 kg cukinii (może być mieszana – zielona i żółta) 1 kg czerwonej papryki 1 kg pomidorów…

Przepis na domowy pasztet pieczony w keksówce

Składniki: 800 g mięsa mielonego (wieprzowo-drobiowego lub wieprzowo-wołowego) – stanowi bazę pasztetu, nadając mu odpowiednią konsystencję. 200 g…