Wiśniowo-czekoladowe cappuccino z delicjami

17.11.2022
Czas przygotowania: 240 minut
Stopień trudności: średnie

Czekoladowy biszkopt, wiśnie w galaretce, delicje wiśniowe i kawowo-czekoladowy krem mascarpone. 

Skusicie się?

Przepis czeka na Was poniżej.

Składniki na biszkopt (blaszka 24×24)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku kakao
Przygotowanie:

Do miski dodaj białka. Ubij je na sztywno. Gdy białka będą ubite dodawaj stopniowo cukier. Całość ubij na puszystą pianę, a następnie dodawaj pojedynczo łóżka. Całość wymieszaj na niskich obrotach do uzyskania jasnożółtej masy. Gdy masa będzie jasno żółta i puszysta dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Blaszkę 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na papier ciasto. Dokładnie rozprowadź ciasto po blaszce. Biszkopt piecz 25 minut w 180 stopniach grzanie góra dół bez termoobiegu.

Jeśli się spieszysz- nie musisz rozdzielać białek od żółtek. Wcześniejsze ubicie białek powoduje to, że biszkopt jest wyższy. 

Składniki na wiśniową galaretkę:
  • 3 galaretki wiśniowe 
  • 2 słoiki wiśni drylowanych 

Przygotowanie:

Galaretki rozpuść zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu. Gdy rozpuścisz galaretki dodaj (odsączone od soku) wiśnie. Wiśnie śmiało możesz dodać do gorącej galaretki. Jeśli dodasz zimne wiśnie-proces tężenia galaretki będzie trwał krócej, także warto wiśnie w słoikach trzymać wcześniej w lodówce. 

Gdy galaretka z wiśniami zacznie tężeć wylej ją na łąkowy biszkopt. Wcześniej jednak biszkopt ten nasącz ponczem.

Składniki na poncz:
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml wody
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie delicji wiśniowych (podwójne opakowanie)
Przygotowanie:

Składniki wymieszaj, a następnie nasącz nim biszkopt. Uwaga możesz przygotować tutaj również poncz kawowy- 2 łyżeczki kawy i 150 ml kawy. 

Gdy nasączysz biszkopt wylej galaretkę. Tak jak wspomniałam galaretka musi być tężejąca, w innym wypadku całą galaretkę wchłonie biszkopt. Jeśli tak się stanie nic się nie martw-ciasto można uratować poprzez przygotowanie jeszcze jednej porcji galaretki (1 opakowanie galaretki rozpuść zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu). Oczywiście nie będzie ono takie jak w oryginale, jednak szanuj składniki i ich nie wyrzucaj (zero waste).

Gdy wyłożysz galaretki wymieszane z wiśniami na biszkopt połóż delicje. Teraz schowaj ciasto do lodówki, do całkowitego stężenia. 

Składniki krem mascarpone:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 opakowania- 500 g mascarpone
  • 4 czubate łyżeczki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej crema 
Przygotowanie:

Do miski dodaj śmietankę. Ubij ją na pół sztywno. Dodaj mascarpone, kakao i kawę (kawa sucha- bez dodatku wody) i cukier puder. Całość ubijaj na małych obrotach aż kem będzie gęsty. Nie ubijaj zbyt długo, gdyż masa mascarpone może się zwarzyć.

Jeśli boisz się, że krem Ci nie stężeje możesz dodać 1 opakowanie śnieżki. 

Na zastygniętą galateretkę z wiśniami I delicjami wyłóż krem.

Dokładnie wyrównaj.

Tak przygotowane ciasto schowaj na 2h do lodówki do zastygniecia kremu.

I gotowe 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej – przepis na zimę

Składniki: (na ok. 6–8 słoików 500 ml): 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 1 kg pomidorów (lub…

Sałatka z makaronem ryżowym i surimi

Zesmakuj ze mną szybkiej sałatki z surimi, która idealnie sprawdzi się jako sałatka na domówkach jak również sałatka…

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Składniki 4 porcje: 1 pęczek botwinki (z młodymi buraczkami i liśćmi) 500 ml bulionu warzywnego (lub wody) 500…