Zdrowsza wersja jagodzianek
1 jagodzianka ma 256 kcal
B 7,3 g
T 8g
W 36 g

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 550 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 4 czubate łyżki erytrytolu lub cukru
- 30 g drożdży
- 140 ml mleka 2%
- 70 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Do misy dodaj ciepłe mleko. Skrusz drożdże. Całość wymieszaj, a następnie dodaj cukier i mąkę. Na koniec stopniowo dodawaj rozpuszczone, przestudzone masło. Całość zagniataj 10 minut lub użyj robota z końcówką do ciasta (7 minut).
Ciasto przykryj ściereczką odstaw na 40 minut. Po tym czasie podziel ciasto ma 13 części. Waga jednej bułeczki (ciasta) to 75/80 g.
Składniki na nadzienie :
- 1 kg jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do jagód dodaj mąkę ziemniaczaną. Porcję ciasta rozgnieć dłońmi. Połóż je na kubek. Na środek ciasta Połóż jagody. Kubek umożliwia dodanie wiekszej ilości jagód. Gdy dodasz jagody uformuj bułki.
Posmaruj je mlekiem (w związku z tym przygotuj dodatkowe 50 ml mleka)
Teraz czas na kruszonkę.
Kruszonka:
- 3 łyżki erytrytolu lub cukru
- 1 czubata łyżka masła
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
Wszystkie składniki dodaj do miski. Chwilę miksuj. Tak przygotowaną kruszonką posyp jagodzianki. Odstaw je na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzej w tym samym czasie piekarnik do 180°C. Włóż jagodzianki i piecz je 20 minut.
I gotowe!