Żeberka BBQ z colesławem

Składniki:
(dla 4 osób)
Żeberka
- 1,5–2 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sucha mieszanka przypraw („rub”)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (chili lub cayenne)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Sos BBQ
- 200 ml ketchupu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Colesław
- 300 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
- 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Oczyść żeberka – usuń błony i nadmiar tłuszczu.
Natrzyj oliwą, posyp solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj „rub”: paprykę słodką, wędzoną, czosnek i cebulę w proszku, chilli oraz brązowy cukier.
Obficie obtocz żeberka w mieszance przypraw. Owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
Rozgrzej piekarnik do 140 °C (z termoobiegiem 130 °C).
Wyjmij żeberka z lodówki, zostaw na 20 min w temperaturze pokojowej.
Ułóż żeberka na blaszce wyłożonej folią aluminiową, przykryj szczelnie folią.
Piecz przez 2,5–3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie i odchodzić od kości.
W niewielkim rondelku połącz ketchup, brązowy cukier, miód, sos Worcestershire, musztardę, czosnek i ocet.
Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje (ok. 5–7 min). Odstaw.
Po upieczeniu zdejmij folię i zwiększ temperaturę piekarnika do 200 °C.
Posmaruj żeberka sosem BBQ z obu stron.
Włóż z powrotem na 10–15 min, aż sos skarmelizuje się i lekko przyrumieni.
W misce wymieszaj majonez, śmietanę (lub jogurt), ocet, sól i szczyptę cukru.
Dodaj poszatkowaną kapustę oraz startą marchewkę.
Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10–15 min, aby smaki się przegryzły.
Pokrój żeberka na pojedyncze kawałki.
Podawaj gorące, polane dodatkową porcją sosu BBQ.
Obok ułóż porcję colesława i – jeśli lubisz – świeżą bułkę lub kukurydzianą tortillę.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!