Żeberka pieczone w rękawie

14.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych (najlepiej paski z kością)
  • 3–4 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy (sarepska lub miodowa)
  • 2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Żeberka opłucz, osusz, usuń błonę  i pokrój na mniejsze kawałki.

W misce wymieszaj olej, musztardę, ketchup, czosnek i przyprawy.

Natrzyj żeberka dokładnie marynatą.

Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zepnij końce. Odstaw do lodówki na min. 2 godziny, najlepiej na noc.

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).

Włóż rękaw z żeberkami do naczynia żaroodpornego.

Piecz przez 1,5 godziny. Pod koniec możesz przeciąć rękaw i piec jeszcze 15–20 minut, by mięso się przyrumieniło.

Żeberka najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub świeżą surówką z kapusty. Świetnie komponują się też z pikantnym sosem BBQ lub czosnkowym.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Rozgrzewająca zupa z serkami topionymi. 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 9 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie w magicznym świecie aromatycznych zapachów…

Kurczak z brokułami w kremowym sosie 🥦 

Zesmakuj ze mną delikatnego kurczaka w kremowym sosie brokułowym z marynowaną cebulką. Przepis znajdziesz poniżej  Składniki: 1 pierś…

Placuszki z masłem orzechowym i owocami leśnymi

Składniki: 🥄4 łyżki mąki pszennej🥛 4 łyżki jogurtu greckiego🥄½ łyżeczki proszku do pieczenia🥚 1 jajko🥜2 łyżki masła orzechowego8…