Zielone kopytka (szpinakowe)

Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego, dobrze odsączonego)
- 1 jajko
- ok. 200 g mąki pszennej (ilość zależy od wilgotności ziemniaków i szpinaku)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Świeży szpinak umyj, osusz i wrzuć na gorącą patelnię (bez tłuszczu). Duś, aż zmięknie i zmniejszy objętość.
Ostudź i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody, a następnie zblenduj na gładką masę.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieć.
Połącz ziemniaki, zblendowany szpinak, jajko i sól.
Stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto – ma być miękkie, ale nie klejące.
Podziel ciasto na porcje i z każdej uformuj wałek o grubości ok. 2 cm.
Pokrój na ukośne kopytka.
Gotuj w osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia na powierzchnię + 1 minuta.
Podawaj z masłem, parmezanem, podsmażoną cebulką, pesto lub jako dodatek do sosów.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!