Zielone pomidory z cebulą w słoikach (na zimę)

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na ok. 5–6 słoików (500 ml):
  • 2 kg zielonych, twardych pomidorów
  • 3–4 średnie cebule
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • opcjonalnie: gorczyca biała (po 1/2 łyżeczki na słoik)

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)

Przygotowanie:

ielone pomidory pokrój w grube plasterki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Do wyparzonych słoików włóż na dno:

po 2 ziarenka ziela angielskiego

po 1 liściu laurowym

kilka ziarenek pieprzu i opcjonalnie gorczycę

Następnie wkładaj na przemian: plastry zielonych pomidorów i cebuli.

W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól.

Gotuj przez 2–3 minuty, aż wszystko się rozpuści.

Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach (do 1–1,5 cm od brzegu).

Zakręć dokładnie i ustaw do góry dnem.

Pasteryzuj przez 10–12 minut od momentu zagotowania wody.

Gotowe słoiki trzymaj w ciemnym, chłodnym miejscu.

Idealne do spożycia po ok. 2–3 tygodniach – wtedy najlepiej przechodzą smakiem zalewy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Pierogi z fasolą i grzybami

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200…

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 150 g masła (miękkiego) 150 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki…

Ogórki konserwowe z czosnkiem – przepis domowy

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 5–6 ząbków czosnku (pokrojonych) 1 marchewka (opcjonalnie – dla koloru) 1 łyżka…