Zielone pomidory z cebulą w słoikach (na zimę)

Składniki:
Na ok. 5–6 słoików (500 ml):
- 2 kg zielonych, twardych pomidorów
- 3–4 średnie cebule
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- opcjonalnie: gorczyca biała (po 1/2 łyżeczki na słoik)
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli kamiennej (niejodowanej)
Przygotowanie:
ielone pomidory pokrój w grube plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Do wyparzonych słoików włóż na dno:
po 2 ziarenka ziela angielskiego
po 1 liściu laurowym
kilka ziarenek pieprzu i opcjonalnie gorczycę
Następnie wkładaj na przemian: plastry zielonych pomidorów i cebuli.
W garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól.
Gotuj przez 2–3 minuty, aż wszystko się rozpuści.
Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach (do 1–1,5 cm od brzegu).
Zakręć dokładnie i ustaw do góry dnem.
Pasteryzuj przez 10–12 minut od momentu zagotowania wody.
Gotowe słoiki trzymaj w ciemnym, chłodnym miejscu.
Idealne do spożycia po ok. 2–3 tygodniach – wtedy najlepiej przechodzą smakiem zalewy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI