Zielony sernik na zimno z galaretką i owocami

6.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Spód:
  • 150 g herbatników (lub biszkoptów)
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki agrestowe (zielone)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie zielony barwnik
  • Wierzch:
  • 1 galaretka wiśniowa (lub truskawkowa)
  • ok. 150 g wiśni (mogą być mrożone, rozmrożone i osączone) lub czereśni

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz na drobno i wymieszaj z roztopionym masłem.

Wyłóż dno tortownicy (ok. 24 cm) i dociśnij. Wstaw do lodówki.

Galaretki agrestowe rozpuść w 400 ml wrzątku. Odstaw do ostudzenia.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.

Dodaj twaróg i miksuj do połączenia.

Wlej ostudzoną, ale płynną galaretkę agrestową i szybko wymieszaj.

Wylej masę na schłodzony spód, wstaw do lodówki na 1–2 godziny.

Galaretkę wiśniową rozpuść w 400 ml wody. Ostudź.

Gdy masa serowa stężeje, ułóż na niej owoce i zalej zimną galaretką.

Schładzaj w lodówce minimum 2–3 godziny, najlepiej całą noc.

Owoce możesz zastąpić innymi: np. malinami, truskawkami, borówkami.

Jeśli chcesz bardziej cytrusowy smak, dodaj startą skórkę z limonki do masy.

Galaretkę na wierzchu najlepiej wylewać etapami – cienką warstwą na owoce, potem resztę.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Pomidorki koktajlowe w zalewie  

Składniki: na 5–6 słoików 500 ml: ok. 2 kg pomidorków koktajlowych 6–8 ząbków czosnku świeża bazylia lub pietruszka…

Przepis na kanapki z sałatką z tuńczyka

Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub oleju (ok. 150 g po odsączeniu) 2–3 łyżki majonezu (wedle…

Sałatka z pieczonymi pomidorkami, grzankami, fasolą i jogurtem

Składniki: 300 g pomidorków koktajlowych 1 puszka białej fasoli (np. cannellini lub maślanej), odsączonej 2–3 grube kromki chleba…