Zimowa sałatka warzywna w słoikach

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 4–5 słoików 500 ml, przygotowanie 35 min + pasteryzacja)

  • 1,5 kg białej kapusty
  • 3–4 średnie marchewki (ok. 300 g)
  • 2–3 ogórki gruntowe (ok. 300 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cebula (opcjonalnie)

Zalewa

  • 700 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10 %
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Umyj dokładnie słoiki i zakrętki.

Zalej je wrzątkiem (lub zanurz w garnku z wodą), zagotuj i trzymaj 10 min.

Wyjmij słoiki (zakrętki luzem) i postaw do góry dnem na czystej ściereczce.

Kapustę poszatkuj cienko (ok. 3–5 mm).

Marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach.

Ogórki umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki (ok. 3 mm).

Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w słupki (ok. 1 cm szer.) lub w kostkę.

(Opcjonalnie) cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Na dno każdego słoika włóż po ½ liścia laurowego, po 2 ziarna ziela angielskiego i ¼ łyżeczki gorczycy.

Następnie nałóż warstwami: kapustę, marchew, ogórki, paprykę (i cebulę).

Delikatnie dociśnij warzywa – zostaw ok. 1 cm luzu od krawędzi słoika.

W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól.

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Doprowadź do wrzenia, mieszając, by sól i cukier się rozpuściły.

Gotuj 1–2 min, następnie zdejmij z ognia.

Gorącą zalewą zalej warzywa we wszystkich słoikach, tak aby sięgała 1 cm poniżej brzegu.

Wytrzyj dokładnie brzegi słoików, zakręć mocno zakrętki.

W garnku wyłóż dno ściereczką, ustaw słoiki, zalej wodą do ¾ wysokości.

Po zagotowaniu pasteryzuj 8–10 min.

Ostrożnie wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem pod ściereczką – zostaw do całkowitego wystudzenia.

Przechowywanie i podanie

  • Po 2–3 tygodniach sałatka będzie gotowa – chrupka, aromatyczna i lekko kwaskowa.
  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu (spiżarnia, piwnica).
  • Świetnie pasuje jako dodatek do dań mięsnych, ziemniaków czy kanapek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sos rzodkiewkowo-szczypiorkowy

Składniki: 5–6 rzodkiewek, startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżki posiekanego szczypiorku 200 g gęstego jogurtu naturalnego…

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i warzywami

Składniki: (porcja: 4–6 osób) 400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchwie 1…

Sałatka z tortellini i kiszonymi ogórkami

Zesmakuj ze mną pysznej, zdrowej i banalnie prostej w przygotowaniu sałatki z tortellini w roli głównej. Do jej…