Żółta cukinia w słoikach na zimę – marynowana z koperkiem, gorczycą i przyprawami

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

na 4 litrowe słoiki:

  • 2 kg żółtej cukinii (młodej, jędrnej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 baldachy koperku (lub kilka gałązek zielonego koperku)
  • 4 łyżeczki gorczycy białej
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy do każdego słoika

Zalewa octowa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie umyj i obierz ze skórki (jeśli jest twarda). Pokrój w grube paski lub słupki (jak frytki).

Słoiki dokładnie umyj i wyparz.

Na dno każdego słoika wrzuć:

1 ząbek czosnku

1 baldach kopru

1 łyżeczkę gorczycy

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

1 liść laurowy

Do słoików ciasno ułóż paski cukinii.

Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z octem, cukrem i solą. Gotującą się zalewą zalej cukinię w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Słoiki zakręć i pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania wody.

Odstaw do góry dnem i przykryj ręcznikiem, aż wystygną. Marynowana cukinia będzie idealna jako dodatek do obiadu, na kanapkę czy do sałatek. Smakuje lekko pikantnie, kwaskowo i aromatycznie dzięki koperkowi i przyprawom.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 40–50 baldachów kwiatów czarnego bzu (zebranych z dala od dróg) 2 litry wody 2 kg cukru 3…

Sałatka a'la cezar- prosty przepis na sycącą sałatkę.

Sałatka a'la Cezar z makaronem to kreatywna wariacja na temat klasycznej sałatki Cezar, która łączy w sobie świeżość…

Przepis na domową kremówkę (napoleonka)

Składniki: Ciasto: 2 opakowania ciasta francuskiego (w sumie ok. 500 g) cukier puder do posypania Krem budyniowy: 500…