Zrazy wołowe nadziewane marchewką i groszkiem w sosie własnym

5.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Klasyka w nowoczesnej wersji. Mięso wołowe w wersji mielonej jest banalne w przygotowaniu. Nadziewane warzywami sprawia, że jest bardzo soczyste. Tak przygotowane zrazy świetnie komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Poniżej znajdziesz przepis. Zapraszam.

Składniki:
  • 500 m mięsa wołowego
  • 150 g mini marchewek
  • 150 g groszku
  • 1 żółtko
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml wody
Przygotowanie:

Mięso mielone zmiel. Marchewkę i groszek ugotuj. Do mięsa mielonego dodaj żółtko oraz zeszkloną cebulę. Całość wymieszaj dłonią. Mięso podziel na 4 części. Każdą z części rozłóż na folii spożywczej na  środek wyłóż marchewkę oraz groszek. Całość wiń. Tak przygotowane zrazy smaż na patelni z każdej strony do zarumienienia. Mięso musi się ”zamknąć”. Po tym czasie na patelnię dodaj łyżkę mąki. Całość mieszaj tak by mąka obtoczyła mięso, a następnie mięso zalej gorącą wodą lub bulionem. Przykryj patelnię przykrywką i duś przez godzinę na małym ogniu. Gotowe zrazy podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zupa Ryżanka – przepis domowy

Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 3/4 szklanki białego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/2 pora…

Choux au craquelin z kremem czekoladowym i orzechami

Składniki: Składniki: Craquelin (kruszonka na wierzch): 50 g masła (miękkiego) 60 g brązowego cukru 60 g mąki pszennej…

Warstwowa sałatka

Składniki: 200 g makaronu ryżowego (lub drobnego: gwiazdki, kolanka, literki) 200 g szynki drobiowej lub z indyka 3…