Zupa ryżowa z warzywami i koperkiem- ryżanka

13.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 4 porcje):

  • 3/4 szklanki białego ryżu (np. długoziarnistego lub jaśminowego)
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka (korzeń, opcjonalnie)
  • 1/2 pora lub 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1–2 łyżki świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki (i ewentualnie pietruszkę) obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Pora pokrój w półplasterki lub drobno posiekaj cebulę.

W garnku rozgrzej masło lub olej. Wrzuć warzywa i smaż przez 3–4 minuty, aż lekko zmiękną.

Zalej warzywa bulionem i zagotuj.

Dodaj przepłukany ryż. Gotuj na małym ogniu ok. 15–20 minut, aż ryż i warzywa będą miękkie.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Dodaj świeży koperek i zamieszaj. Gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Zupę podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Możesz też dodać łyżkę śmietany lub masła dla dodatkowej kremowości.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tartaletki z kremem lemon curd i posiekanymi pistacjami

SkładnikiNa kruche ciasto:200 g mąki pszennej100 g masła (zimnego, pokrojonego w kostkę)50 g cukru pudru1 żółtko1-2 łyżki zimnej…

Krokiety z kapustą i grzybami

Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka 1 i ¾ szklanki mąki pszennej…

Marynowane śledzie w słoikach

Składniki: 4 filety śledziowe (solone lub w oleju) 2 średnie cebule 2 marchewki 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6…