Zupa z kurczakiem i makaronem orzo

11.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (lub udka bez kości)
  • 1 szklanka makaronu orzo (lub ryżowego)
  • 2 marchewki (pokrojone w drobną kostkę)
  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w kostkę)
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek do podania

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzej oliwę i masło. Dodaj cebulę, marchew, seler i czosnek. Smaż przez 5–7 minut aż warzywa zmiękną.

Do garnka dodaj piersi z kurczaka (lub udka), wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Wyjmij ugotowanego kurczaka, a do bulionu wsyp makaron orzo. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 8–10 minut).

Rozdrobnij kurczaka widelcem lub pokrój na kawałki i wróć do garnka.

Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny dla lekkiej nuty świeżości.

Posyp świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Serwuj na ciepło.

Możesz dodać odrobinę śmietanki lub jajko-temperowane z cytryną w stylu greckiej avgolemono, jeśli chcesz bardziej kremowy efekt.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Marynowana cebulka perłowa z marchewką i czosnkiem

Składniki: na ok. 6–7 słoików po 500 ml 1 kg cebulki perłowej (małe, białe cebulki) 2 marchewki –…

Schab pieczony w ziołach – domowa wędlina

Składniki: 1–1,2 kg schabu bez kości 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego…

Surówka z kapusty do słoików na zimę

Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5 kg) 2–3 marchewki 2 czerwone cebule 1 pęczek koperku (może…