Dorsz czarny duszony w sosie śmietanowym z awokado i pieprzem cytrynowym

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Propozycja obiadowa na dorsza czarnego. Dorsz czarny to według mnie najlepsza ryba! Delikatna,bardzo zdrowa, a odpowiednio przygotowana rozpływa się w ustach! Po prostu mniam!

Składniki:
  • 300 g dorsza czarnego
  • 150 ml śmietanki 30%/mleczka kokosowego
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 1 awokado Hass
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy
  • szczypiorek
Przygotowanie:

Na patelnię dodaj śmietankę i mascarpone. Włącz mały palnik. Dorsza oprusz pieprzem cytrynowym. Włóż go do patelni i na małym ogniu duś przez 5 minut. Po tym czasie dodaj zgniecione widelcem awokado oraz szczypiorek. Duś kolejne 5 minut. Dopraw do smaku i gotowe. Podawaj z kaszą gryczaną / pęczak lub kuskus.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczone tradycyjne faworki.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 21 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, wielbiciele słodkich tradycji! Dzisiaj przenoszę…

Pieczone drobiowe🦃 kotlety z bazyliowym 🍃pesto i prażonymi ziarnami słonecznika🌻

  Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka1 jajko3 łyżki szczypiorku2/3 łyżki pesto bazyliowego3 łyżki ziaren słonecznika z…

Noworoczne przepisy na zdrowy start – lekkie i pożywne śniadania

Nowy Rok to idealny moment, aby rozpocząć zdrowsze nawyki żywieniowe i zadbać o siebie. Jak mówi przysłowie: „Śniadanie…