Dorsz czarny duszony w sosie śmietanowym z awokado i pieprzem cytrynowym
Propozycja obiadowa na dorsza czarnego. Dorsz czarny to według mnie najlepsza ryba! Delikatna,bardzo zdrowa, a odpowiednio przygotowana rozpływa się w ustach! Po prostu mniam!

Składniki:
- 300 g dorsza czarnego
- 150 ml śmietanki 30%/mleczka kokosowego
- 1 czubata łyżka mascarpone
- 1 awokado Hass
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy
- szczypiorek
Przygotowanie:
Na patelnię dodaj śmietankę i mascarpone. Włącz mały palnik. Dorsza oprusz pieprzem cytrynowym. Włóż go do patelni i na małym ogniu duś przez 5 minut. Po tym czasie dodaj zgniecione widelcem awokado oraz szczypiorek. Duś kolejne 5 minut. Dopraw do smaku i gotowe. Podawaj z kaszą gryczaną / pęczak lub kuskus.
Smacznego!